– Jag var på tian förut och, fy fan. Men sen kom jag hit och fick den här maten. Det här är ett bra koncept.
Peter Lindvall rullar in i matrummet i sin rullstol för att fika. Under tiden han har vårdats på avdelningen efter en trafikolycka har hunnit pröva småländska isterband, pannbiff, janssons frestelse och dillkött från menyn och allt har varit gott.
– Det är visserligen små portioner, men det behöver ju jag, säger han och småskrattar.
Avdelning sju är först ut att pröva landstingets nya koncept, fleximat. I det ombyggda matrummet finns menyer och patienterna kan äta när de är hungriga. Borta är rullvagnarna med färdiga portioner som skickas upp från köket på bestämda tider.
– Nu kan man äta isterband klockan tre på natten om man vill. Och det har faktiskt hänt, säger Cecilia Drotz, måltidsvärd.
Det är hon som går in till patienterna som inte kan ta sig till matrummet själva, hör vad de vill beställa från menyn och sedan går dit med maten. De patienter som vill och kan går själva till matrummet när de är hungriga.
Syftet med projektet är att öka valfriheten och välbefinnandet för patienterna och samtidigt minska matsvinnet. På menyn finns också smårätter att beställa, som sill och potatis eller mozzarella och soltorkade tomater. Och med en måltidsvärd som sköter hela arbetet kan vårdpersonalen avlastas.
– Förut var det vårdpersonalen som delade ut alla brickor med mat när vagnen kom upp från köket och sedan samlade in dem igen. Den stressen är borta nu, säger Anki Elsberg som representerar vården i fleximat-projektet.
Under sommaren stänger avdelningen, men före och efter pågår projektet som ska utvärderas i oktober. Kostnader och matsvinn ska mätas. Om det faller väl ut är tanken att alla avdelningar ska få liknande matrum, såväl på Nyköpings lasarett som Kullbergska sjukhuset i Katrineholm och Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Men avdelning sju i Nyköping är alltså först ut, i hela landet faktiskt. Andra landsting har hört av sig och vill komma på studiebesök.
Peter Lindvall tycker att det funkar bra. Han har till och med hunnit pröva några desserter från menyn.
– Fruktspett med melon, det var väldigt gott. Men hallonkräm och vispgrädde tyckte jag inte passade så bra ihop.