Inte på åtta år har grundvattennivåerna varit så låga i de små grundvattenmagasinen under juni månad i Sörmland. Och för de stora magasinen får vi gå tillbaka till 1996-1997 för att hitta lika låga nivåer.
Det visar mätningar från Sveriges geologiska undersökning, SGU.
– I juni månad så brukar det vara ganska god tillgång, det är annars främst för juli och augusti som är de månaderna som är mest kritiska, då speciellt för enskilda brunnar och små magasin, säger Fredrik Theolin, som arbetar med grundvattenövervakning på SGU.
Nivåerna för grundvattnet i de små magasinen ligger under det normala. I de stora ligger nivåerna mycket under det normala.
– Det är främst de som har enskilda brunnar som får vara försiktiga. Om man har en grävd brunn och är medveten om att man brukar ha problem under sommarmånaderna så får man definitivt vara försiktig i år.
Det gäller att hålla koll på nivåerna, berättar Fredrik Theolin.
– För den som har en grävd brunn är det ganska lätt att se grundvattenytan. Då kan man vara medveten och titta litegrann: Hur djup brunn har jag och hur långt ner är ytan nu? Man kan ta fram ett måttband och mäta.
I en bergborrad brunn är det däremot svårare.
– Då är det svårare att ha koll på grundvattenytan i och med att den är längre ner och man har kanske ett lock för. Men man märker ju till slut om pumpen inte tar och då vet man ju att man har problem.
Förutom att brunnen kan sina kan det även bli problem med kvaliteten på vattnet.
– Om man bor kustnära så kan det bli problem med saltvatteninträngning om man måste ta ut för mycket vatten. Har man problem med bräckt vatten så får man vara extra försiktig under sommarmånaderna.
Det är inte enbart de enskilda brunnarna som kan sina. Även kommuner som har grundvattnet som huvudkälla till sin vattendistribution kan få problem med tillgången.
– Nivåerna för de stora magasinen var mycket under det normala i juni. Så en försiktighet bör man ha och tänka på att man inte tar ut för mycket.
Och det är de mindre av de stora magasinen som ligger i farozonen.
– Vissa mindre magasin är ju lite känsligare, så är det bra att vara försiktig, säger Fredrik Theolin.
Andra som kan få problem med vattentillgången är lantbruksfastigheter.
– De är stora vattenkonsumenter så de får vara extra försiktiga. De är ju beroende av vatten på ett annat sätt än vad man är som privatperson.
– Som privatperson kan man ju ofta hämta vatten någonstans.
Duscha i stället för att bada, undvika att fylla pooler som är stora och tar mycket vatten, använda snålspolande munstycken. Det är några av tipsen som Fredrik Theolin har till gemene man nu under sommaren för att hålla vattenförbrukningen nere.
– Och så ska man inte vattna gräsmattan eller trädgården med grundvatten utan snarare samla regnvatten eller använda sjövatten.
De redan låga grundvattennivåerna kommer inte fyllas på under sommaren.
– Även om det kommer skurar nu så tas det mesta upp av växter eller avdunstar. Det är väldigt liten del av nederbörden som bildar grundvatten. Regnar det nu så är det främst växterna som blir gröna och inte torkar, de tar upp det mesta.
– Det normala för årstiden är att det sjunker, ända till slutet av augusti början av september, innan det kan börja fyllas på igen. Grundvattennivåerna fylls på ordentligt med höstregnen. I Sörmland är som regel de högsta nivåerna på grundvattnet under november.
Flera av de som har kommunalt vatten i de Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta får sitt vatten från grundvatten. Men än är den kommunala vattenförsörjningen inte hotad.
De Nyköpings- och Oxelösundsbor som har kommunalt vatten och får sitt vatten från det Högåsens vattenverk kan vara lugna. Där kan grundvattnet regleras med ytvatten från sjön Yngaren.
Men i Nyköping finns även flera mindre verk som alla utom ett är beroende av grundvatten.
– Vi ser att det har varit nedgång på grundvattnet. Men än så länge så är det inte någonting som är jättealarmerande, säger Therese Sandberg som är enhetschef för utredning och planering på Nyköping vatten.
Det är lite olika hur känsliga verken.
– Det är väldigt olika i olika områden, det beror på hur grundvattnet ser ut och hur brunnarna är borrade. Vi har vissa områden som det är mera problem i, som Aspa och Rundtuna. Där har vi utfärdat bevattningsförbud förut, säger Therese Sandberg.
Men ännu är det inte tal om några sådana åtgärder.
– Som det är nu så är det ingenting som är akut just nu. Men vi håller koll på det, det gör vi. Och i de andra verken så är det rätt så gott om grundvatten så där har vi inga större problem.
Är ni oroliga för sommaren?
– Inte än så länge. Det har hänt tidigare att vi har behövt gå ut med bevattningsförbud och då var det ungefär vid den här tiden. Men än så länge ser vi inga såna problem.
I Gnesta kommun tas det kommunala vattnet i Gnesta tätort, Laxne tätort och Stjärnhov från grundvatten. Och att det skulle vara låga nivåer är ingenting man märkt av.
– Vi har inte märkt av någonting än i alla fall. Vi övervakar och ser så att allt funkar och vi har inte märkt någonting än, säger Örving Johansson som är el och VA-ingenjör på Gnesta kommun.
Och någon vattenbrist brukar inte heller drabba den kommunala vattenförsörjningen.
– Nu har jag bara jobbat här några år men så länge jag har jobbat här så har det inte varit några såna bekymmer.
Trosa kommun har två vattentäkter för sitt kommunala vatten – och båda dessa är grundvattentäkter. Den ena försörjer Trosa med vatten medan den andra servar Vagnhärad och Västerljung.
Rune Larsen, som är VA-ingenjör på Trosa kommun befinner sig på semester och har inte gått att nå för en kommentar.