Inga-Lill Staffansson är advokat på byrån Humanisterna i Katrineholm. Hon tar bland annat uppdrag som målsägande-iträde och beskriver situationen vid en inställd rättegång såhär:
– Dels är det ju det praktiska, man kanske behöver ta ledigt igen och så vidare. Men det värsta är det känslomässiga. Det kan vara en stor anspänning inför förhandlingen, och så poff, blir det ingenting av. Man kan inte lägga händelsen bakom sig.
Polisen är i dag skyldiga att informera målsägare om möjligheten till ideellt medmänskligt stöd. Någon sådan skyldighet finns inte när det gäller vittnen. Det skulle underlätta för många vid till exempel inställda rättegångar, tycker Brottsofferjourens förbundsordförande Sven-Erik Alhem.
– Vi måste i en mängd olika hänseenden förbättra situationen för både målsägare och vittnen. Varje domstol borde rulla ut en röd matta och skriva "hjärtligt välkomna" till domstolens lokaler. I dag kallas man inte med en välkomnande attityd, det är bara hårda ord och hot om vite och hämtning, säger han.