Vårdcentralerna i länet har blivit fler sedan hälsovalet infördes, det vill säga det fria vårdvalet, 2010. Det har också inneburit att antalet vårdcentraler som drivs privat har ökat, i dag är det tio.
De privata vårdcentralerna kan redovisa vinster, några redovisar miljonvinster. Samtidigt gick landstingets egna vårdcentraler ekonomiskt back förra året.
Vår granskning har skapat debatt.
– Min personliga uppfattning är att vi inte ska ha några vinstintressen inom sjukvården. Sedan kan inte jag bedöma omfattningen av vinsterna i de sörmländska vårdcentralerna, säger Börje Johansson, Gnesta.
Han vill inte anklaga företagen bakom de privata vårdcentralerna för att tjäna pengar. Aktiebolag har som sin uppgift att tjäna pengar, fortsätter han.
Börje Johansson vill se en öppen redovisning från de privata vårdcentralerna.
– Vad används pengarna till? undrar han.
Vänsterpartiets gruppledare i landstinget Lotta Back (V) är också emot vinster inom vården och skulle hellre se att vården drevs i landstingets regi.
– Men det finns ingen majoritet för det, säger hon.
Hon delar Börje Johanssons uppfattning om att de privata vårdcentralerna ska redovisa sina resultat.
– Och vad man gör med vinsterna, säger Lotta Back.
Magnus Leivik säger att han inte reagerar på att privat drivna vårdcentraler gör vinster. Däremot anser han också att de borde redovisa mer öppet eventuella vinster och vad som görs med pengarna.
– Här krävs lite mer öppenhet och då vill jag att vi föregår med gott exempel och redovisar resultaten för landstingets drivna vårdcentraler. det kommer jag kräva, säger han.
Att de privata vårdcentralerna enkom ska redovisa sina resultat och inte landstingets vårdcentraler vore "hyckleri", som Magnus Leivik uttrycker det.