Sophie Widén från Kustbevakningen tar upp lasermätaren och riktar den in i farleden vid Skanshålet, inloppet till Nyköping.
I hela det här området gäller sju knop - inte bara i farleden, som en del kan förledas att tro. Mätaren sträcker sig uppemot 360 meter.
Hon riktar in den och trycker av. Den här snipan klarade gränsen, men knappt.
Hastighetsbegränsningar på sjön är inte speciellt vanligt förekommande längs den sörmländska kusten. Men där det finns är det för att trafiken är tät, smal farled och eller att svallet från båtar kan erodera intilliggande stränder.
Många båtar struntar i det och hävdar att de inte innefattas av reglerna.
Men så här är det:
Alla maskindrivna båtar är föremål för hastighetskontroller.
Det spelar det ingen roll att båtföraren bara kör i tre knop. Anser Kustbevakningens personal att båten kan gå snabbare, det kan man göra genom kontroll, så är båten föremål för hastighetskontroll.
Även minderåriga, barn, omfattas.
För den som kör för fort väntar böter på 1 000-3 000 kronor, se faktarutan intill.
Och alla båtar, segel eller maskindrivna, som antingen är längre än tio meter eller kan göra mer än femton knops fart är föremål för nykterhetskontroll.
När det gäller nykterhetskontroll så spelar det ingen roll om båtföraren byter med en måhända nykter passagerare ombord. Sjöfyllerilagen omfattar alla som har betydelse för att båten framförs på ett säkert sätt.
Nykterhetskontroll kan även göras på alla båtar om det uppfattas att båten inte framförs på ett betryggande sätt.
Lennart Andersson, inspektör, har arbetat över 35 år inom Kustbevakningen. Han tycker sedan lagen till sjöss kom 2010 att den fått effekt.
– Onykterheten till sjöss har gått ned, jag har ingen statistik, utan bara en allmän känsla, säger han.