Genom de åtgärderna ska man kunna spara 30 miljoner kronor nästa år och uppemot 55 miljoner året efter. I dag har landstinget två radiologiska kliniker (Nyköping och Mälarsjukhuset/Kullbergska), med motsvarande 145 anställda.
Jens Frick, verksamhetschef på radiologiska kliniken i Nyköping, tror inte alls att man kan göra de besparingar, som rapporten pekar på.
– Ingen av oss tror att man kan spara så mycket pengar. Visst vi kan spara en del på hyrläkarkostnaden, men det går ju bara om man själv har läkare, säger han.
Viss besparing kan även göras på inköp, men då gäller det att verksamheterna är i fas, fortsätter Jens Frick.
Med en gemensam klinik kan man också spara en del genom bara en verksamhetschef.
– Men då finns risk för fler mellanchefer, säger Jens Frick.
På kliniken har en viss oro spridit sig bland personalen. Varken Jens Frick eller personalen hade någon information om att en ny rapport från Helseplan, som tidigare gjort flera landstingsrapporter, under sommaren gjorde en ny.
Helseplan togs in för att se över hälso- och sjukvårdens kostnader. Prognosen för helåret pekar mot ett underskott på 125 miljoner kronor. Något måste göras.
Och flera landsting har med varierande resultat slagit samman kliniker.
Claes Lenander, verksamhetschef på kirurgkliniken på Nyköpings lasarett, står också inför ett arbete att operera fler patienter på hemmaplan. Ett program finns framtaget.
– Kirurger har vi, men så har vi ju vårdplatsbristen, säger Claes Lenander.
Rapporten tar även fram att man kan spara på patienterna, genom att de vårdas färre dygn på sjukhusen. En minskning med 0,4 vårddygn motsvarar 40 vårdplatser, vilket i pengar innebär en besparing på 40 miljoner kronor.
Konsultrapporten kostade 400 000 kronor.