Vårdförbundet har sammanställt lönerna inom Sveriges landsting för sjuksköterskor (inklusive sjuksköterskechefer), barnmorskor, röntgensjuksköterskor. Den visar att löneutvecklingen från år 2014 till 2015 var högst i Dalarna, 7,7 procent (i kronor räknat 2 359).
Sämst löneutveckling har anställda i Sörmlands landsting, 2,9 procent (i kronor 883). Det vill säga att Dalarna på ett år haft nästan tre gånger bättre löneutveckling än kollegorna i Sörmland.
Är Dalarnas Vårdförbund bättre förhandlare?
– Det hänger inte på Vårdförbundet. Vi har ett och samma avtal. Men vi äger inte pengarna det gör arbetsgivaren. Vi kan visa på vad som behöver göras, men sedan är det upp till arbetsgivaren att bestämma, säger Sineva Ribeiro och fortsätter:
– Och nu ser man resultatet: det är svårt att kompetensförsörja.
Över 20 sjuksköterskor har på kort tid sagt upp sig i Sörmland. Personalkrisen är uppenbar och ger ringar på vattnet i form av färre vårdplatser, färre än på många år.
I år har 4 000 sjuksköterskor fått sin yrkeslegitimation. Flera av dem väljer andra yrken än inom vården, uppger Sineva Ribeiro.
– Sjuksköterskepersonalen måste bli rätt värderad, säger hon.
Landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson tycker Vårdförbundets jämförelse är orättvis eftersom den bara sträcker sig över ett år.
– Vi gjorde en jättestor satsning året innan då vi blev löneledande. Vi skiljer inte ut oss om man tittar på medellönen, säger Monica Johansson.
Vårdförbundets medlemmar i Sörmlands landsting har de nionde högsta lönerna, 250 kronor lägre än rikssnittet .