– Jag fick 2,2 procent i lönehöjning i år, säger Gunilla Blomquist.
Hon och Pernilla Elgbacka och fem kollegor tar sig någon minut av arbetet på medicinkliniken vid Nyköpings lasarett för att vädra sin ilska. I en av klinikens korridorer tar de till orda.
– 9,8 procent i löneökning i år har vi inte fått, säger Lena Skytt.
– 12 000 kronor i lönelyft som landstingsdirektören Jan Grönlund fick i år har tagit mig 16 år att få, säger Pernilla Elgbacka.
– Jag har varit färdig sjuksköterska i 40 år och varje år i april när årets löneförhandling varit klar är jag arg. Skulle vi säga upp oss får landstinget problem, säger Gunilla Blomqvist.
Hon och hennes kollegor poängterar att de inte vill rikta någon kritik mot medicinkliniken.
Ilskan riktar sig mot att landstingsstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) gett Jan Grönlund 144 000 kronor i lönehöjning på ett år och att landstingets administrativa enhet meddelar, bland annat på hemsidan, att allmänsjuksköterskor i år fått 9,8 procent i lönehöjning i genomsnitt.
De är inte ensamma om kritiken. Även läkarföreningens ordförande i Sörmland Marie Engman tycker att landstingsdirektörens lönelyft är "anmärkningsvärt högt".
– Med tanke på att Sörmlands landsting har flest överbeläggningar och flest utlokaliserade patienter i landet så sticker det i ögonen, säger Marie Engman.
Läkarna i landstinget har ett fem procentigt löneavtal fördelat över två år (cirka 2,5 procent per år).
Landstingets förhandlingschef Mats Andersson förklarar att löneökningen gäller samtliga allmänsjuksköterskor, 827 stycken (landstinget har 1 883 sjuksköterskor, enligt bokslut 2015). Och i den siffran ingår ordinarie löneöversyn som den extra satsning som gjordes på sjuksköterskor som arbetar skift, uppger Mats Andersson.
Men Vårdförbundet Sörmlands ordförande Marie Billemark Öqvist säger att man måste hålla isär begreppen på engångssatsning och ordinarie löneöversyn.
– När det gäller ordinarie löneöversynen är utfallet för våra medlemmar i landstinget i år 2,8 procent i genomsnitt, säger hon.
Läkarföreningens Marie Engman ser dock landstingsdirektörens lönelyft som något positivt inför stundande löneförhandling.
– Landstingsdirektörens lönelyft blir ett bra argument i löneprocessen.