Sedan ungefär en vecka tillbaka pekar kurvan över hur många patienter som vårdas för covid-19 på sjukhus i Sörmland neråt, för att på torsdagen landa på 49 patienter, varav 11 fick intensivvård. I måndags låg 63 patienter på sjukhus för covid-19.
Som tidningen rapporterat, minskade också smittspridningen i länet kraftigt under förra veckan, från 840 nya fall vecka ett till 505 förra veckan.
När Region Sörmland på torsdagen höll pressträff om coronaläget, pekade dock smittskyddsläkare Signar Mäkitalo på flera faktorer som skulle kunna leda till att läget förvärras igen. Att smittan gått ner tros bero på att många arbetsplatser varit stängda under helgerna. När de nu är öppna igen, finns risken att smittan tar fart.
– Vecka tre och fyra är jag orolig för, säger Signar Mäkitalo.
Hur innevarande vecka utvecklar sig visar sig slutgiltigt först på tisdag, då statistiken över provtagningen sammanställts. Men redan nu konstaterar smittskyddsläkaren att smittan såg ut att fortsätta att minska under måndagen och tisdagen denna vecka – medan det i onsdags upptäcktes fler nya fall än under onsdagen förra veckan.
En annan sak som oroar runtom i Europa och även i Sverige är de muterade varianter av viruset som först upptäckts i Storbritannien, Sydafrika och Brasilien. Den brittiska mutationen verkar vara betydligt mer smittsam. Trots att stora delar av det brittiska samhället stängs ner, har varianten fortsatt att sprida sig där.
– Får vi in de här virusen så kommer vi med stor sannolikhet att få en mycket snabbare smittspridning, säger Signar Mäkitalo.
Även om smittan minskade i Sörmland förra veckan, fortsätter sjukdomen att skörda liv. Mellan onsdagen och torsdagen avled ytterligare tre personer i covid-19 på sjukhus i länet. Det rör sig i samtliga fall om personer äldre än 70 år och med underliggande sjukdom.
Risken att drabbas av allvarlig sjukdom och dö till följd av covid-19 ökar med stigande ålder. Mot den bakgrunden är det förstås extra viktigt att äldre inte smittas. Men medan förra veckans minskning mycket kraftigt i åldersgrupperna upp till 59 år, minskade den nästan inte alls bland 70-79-åringarna. Hos 80-89-åringarna syntes en mindre minskning.
– Arbetsplatserna har varit stängda, och då sker en dramatisk minskning av smittspridningen. Utom bland de äldre, som får besök av alla de andra, är Signar Mäkitalos förklaring till detta.