Ut och kolla – i dag försvinner en bit av solen

Solen ändrar form i dag, lördag 29 mars.
Månen kommer då att delvis skymma solen och få den att se ut som en apelsinklyfta, eller djävulshorn.
Fenomenet kan bland annat ses i östra Sörmland.

Den delvis förmörkade solen bakom Turning Torso i centrala i Malmö hösten 2022.

Den delvis förmörkade solen bakom Turning Torso i centrala i Malmö hösten 2022.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sörmland2025-03-29 08:58

Den partiella solförmörkelsen inträffar över en stor del av norra halvklotet. Över Finland, Sverige, Danmark och Norge döljs mellan 20 och 40 procent av solskivan, visar Nasas grafik.

Den partiella solförmörkelsen i Sverige inleds vid 11.30-tiden och är över efter ett par timmar. Runt 12.30 är månens täckning som störst.

Det är bara att hålla tummarna för att vädret är klart och att solen syns.

I Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta ser det tyvärr lite svajigt ut på den fronten. Enligt SMHI:s prognos ska det vara molning eller halvmolning från 11.30 och under resten av eftermiddagen. Men prognoser kan ju slå fel.

En partiell solförmörkelse är inte lika spektakulär som en total solförmörkelse. Men det dröjer 101 år, alltså till 2126, innan en fullständig förmörkelse kan ses i Sverige. Och en partiell solförmörkelse kan inte heller ses så ofta – senast från svensk mark var i oktober 2022. Därför är den 29 mars ändå ett tillfälle att ta vara på, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

– Man kommer inte att märka att det blir mörkare. Men, med rätt skydd för ögonen, är det lätt att se att en bit av solen faktiskt är borta. Det är jättekul och häftigt.

undefined
En solförmörkelse uppstår när månen passerar framför solskivan.

Maria Sundin understryker hur viktigt det är att vara rädd om ögonen. Det krävs mycket mörka filterglasögon, vanliga solglasögon räcker inte.

Den som tittar mot solen utan fullgott skydd riskerar att få en övergående eller permanent fotokemisk skada i näthinnan, förklarar Stefan Löfgren, överläkare på S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm. "Man kan förlora en betydande del av sin detaljsynskärpa mitt i fokus", skriver han i ett mejl och påpekar att man heller aldrig ska titta med kikare eller teleskop mot solen.

Det finns särskilda solförmörkelseglasögon, men Stefan Löfgren varnar för oseriösa aktörer vars glas inte uppfyller kraven. Hans rekommendation är att titta indirekt, genom att projicera solförmörkelsen på papper.

Robert Cumming, kommunikatör vid Onsala rymdobservatorium, tipsar om att rikta en kikare mot solen och rikta kikarens ögonända mot ett papper. Han slår även ett slag för – discokulan.

– Du anar inte hur enkelt, roligt och effektivt det är. Du placerar discokulan i solljus, inomhus eller ute, och får små runda bilder av solen runt om dig. Det är en helt säker metod, säger han.

Tider och täckningsgrad

Täckningen avser andel av solskivan som döljs av månen lördagen den 29 mars.

Nyköping: Pågår klockan 11.39–13.20. Största täckning klockan 12.29.

Oxelösund: Pågår klockan 11.39–13.20. Största täckning klockan 12.29.

Gnesta: Pågår klockan 11.39–13.20. Största täckning klockan 12.30.

Trosa: Pågår klockan 11.40–13.20. Största täckning klockan 12.30.

Källor: Nasa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!