Åtta miljoner ton. Så mycket plastskräp sprids i haven varje år, enligt beräkningar från en brittisk välgörenhetsstiftelse. Enligt rapporten, som presenterades på världsekonomiskt forum i Davos förra veckan, kommer plastskräpet i haven att öka och om 15 år kommer mängden plast som sprids att ha fördubblats och till 2050 fyrdubblats. Det skulle innebära att den totala mängden plast skulle väga mer än det samlade fiskbeståndet som finns kvar i haven.
För att förhindra detta måste industrin bli bättre på att ta till vara den plast som produceras och vi människor måste skräpa ner mindre. Mycket av det marina skräpet spolas ner från land och det är här som kommunerna - särskilt kustkommunerna - kommer in i bilden. Varje kommun bör ta reda på varifrån det mesta skräpet som hamnar i havet kommer och se till att det minskar.
I Nyköping har arbetet redan börjat.
– Vi jobbar med ett förslag som ska öka möjligheten att källsortera i skärgården och på kommunala badplatser. Vi vill välja ut strategiska platser och även se på möjligheterna att lämna in engångsgrillar och panta burkar.
Nya riktlinjer för kommunala avfallsplaner kommer från Naturvårdsverket och under året jobbar Nyköping fram nya mål till 2020 i avfallsplanen.
Exakt vilka effekter de ökade plastmängderna i havet får vet inte forskarna än, skriver TT. Dels handlar det om kemikalierna i plasten som påverkar på olika sätt. Och dels är det ett mekaniskt problem, eftersom plastpartiklar täpper igen gälar och matsmältningsorgan på fiskarna.