Vård för pengarna och Sverigedemokraterna fick enligt det preliminära resultatet i landstingsvalet åtta mandat vardera, medan den styrande koalitionen tappade lika mycket.
– Vi tar absolut till oss kritiken. Att Vård för pengarna fått så många röster är nog en personalreaktion för att man fått jobba så hårt när vi inte fick tillgång till de vårdplatser som det statliga stödet skulle gett, säger personallandstingsrådet Greger Tidlund ( S).
Den absolut högsta prioriteringen är att öka antalet vårdplatser och mellanvårdsboende, men även att förbättra schemaläggningen så vårdpersonalen är ledig tre helger i stället för att jobba varannan. Vidareutbildning är också en minst lika viktig fråga som att höja lönerna, anser Tidlund.
– Vi konkurrerar ju i dag både med privata vårdcentraler och försäkringsbolag, många sjuksköterskor väljer också att åka till Norge. Landstinget har ju andra möjligheter än privata företag. Att kunna erbjuda andra karriärvägar än att bli chef och vidareutbilda personalen kan vara ett sätt att få vårdpersonalen att stanna hos landstinget.
Vård för pengarna är ett uttalat enfrågeparti med fokus på att omfördela pengarna från central administration och politik till vården. Att göra alltför drastiska nedskärningar kan dock vara kontraproduktivt, hävdar Tidlund.
– Idag går ungefär 7 öre av landstingskatten på 10,77 kronor till politiken. Jag förstår om det blivit en symbolfråga, men tar man bort nämnderna blir det en massa beslut som måste fattas i fullmäktige, vilket betyder att det kommer att ta längre tid att få ett beslut. Samhället har blivit mer komplicerat, vi behöver personal som kan hjälpa oss att ta fram underlag för de beslut som ska fattas.
Om Vård för pengarna kommer in i fullmäktige, ser du att de kan tillföra något som saknats?
– Absolut, de kan tillföra sin erfarenhet som vårdpersonal.
Kan ni tänka er att samarbeta med dem?
– Vi kan tänka oss att samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna. Men när det gäller Vård för pengarna så har de ett valprogram som är svårt att ta ställning till och som vi måste resonera om. De säger att de inte tar ställning i andra frågor än vården, det måste vi reda ut då landstinget har ansvar även för kollektivtrafik, kulturfrågor och regionala frågor, säger Greger Tidlund.