Den 12 september påträffades en tjänstepistol på en toalett i polishuset. Vapnet var säkrat, men laddat och hade en kula i loppet.
Den aktuella toaletten ligger innanför polishusets skalskydd dit besökare inte har tillträde, och upptäckten gjordes av en annan polis.
Händelsen polisanmäldes direkt som misstänkt tjänstefel och pistolen överlämnades till stationsbefälet.
Lena Kastlund, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, beslutade redan dagen efter upptäckten att inte inleda någon förundersökning.
Trots att något straffrättsligt brott inte begåtts anmäldes händelsen till Pan, Polismyndighetens personalansvarsnämnd, och en arbetsrättslig utredning pågår.
Som ett led i utredningen har den aktuella polisen, med mer än tio tjänsteår bakom sig, fått ge sin förklaring.
Hon har berättat att hon har burit tjänstevapen i såväl uniform som i civila kläder, och att hon den aktuella dagen var civilklädd.
Hon gick in på toaletten och stängde dörren. Då byxorna var "dåliga med tunna hällor" tog hon ur vapnet ur hölstret och la det på en hylla bakom sig.
När hon var klar med det hon skulle göra öppnade hon dörren för att få mer utrymme. Hon skulle nämligen blanda en proteindryck för "att få i sig lite energi".
Locket till shakern trillade dock av och samtidigt kom det en kollega som hon hälsade på.
När locket var rengjort och påskruvat hade polisen hunnit glömma pistolen och gick till ett väntande möte där hon blev kvar i en halvtimme.
Enligt kvinnans arbetsgivare, Polisregion öst, som lämnat ett yttrande, borde hon ha kontrollerat att vapnet satt kvar i hölstret efter toalettbesöket.
Genom att lämna pistolen obevakad "fanns det risk för att den skulle kunna ha hamnat i orätta händer".
Det finns enligt polisregionens bedömning "anledning att ställa mycket höga krav på all vapenhantering, inte minst med tanke på de allvarliga följder en oriktig hantering kan leda till".
Arbetsgivaren menar att polisen "av oaktsamhet åsidosatt sina skyldigheter i anställningen som inte är ringa".
Enligt polisregionens samlade bedömning av omständigheterna kan en eventuell disciplinpåföljd stanna vid en varning.
Det sista ordet har dock personalansvarsnämnden.
Utöver varning kan Pan besluta om påföljderna löneavdrag, uppsägning eller avsked.