På måndagsförmiddagen presenterades de planerade stationerna längs med banan för höghastighetståg. Och med bland stationerna fanns Vagnhärad, Nyköping och Skavsta och därmed bjuds alltså både Trosa och Nyköping in till förhandling.
– Inget är klart förrän spaden är i jorden, men något bättre besked kunde vi inte få i dag, säger Daniel Portnoff (M), kommunalråd i Trosa.
– Det är ändå ett kvitto på att det upplägg med Ostlänken som vi har jobbat med i många, många år har landat och att Sverigeförhandlingen ser att de stationslägen vi har jobbat med är relevanta.
Senare i eftermiddag får kommuner och regioner som har bjudits in till förhandling ett bud innehållande regeringsrepresentanternas förslag på hur kommunerna ska delfinansiera nya banan för höghastighetståg. Sverigeförhandlingen har regeringens uppdrag att leda förhandlingarna.
– Det är så klart viktigt att vi har möjlighet att förhandla om stationslägen vid Skavsta och Nyköping precis som planerat. Det är viktigt för att kunna komma i gång så fort som möjligt. Nu får vi se vad Sverigeförhandlingens bud innehåller, säger Urban Granström (S), kommunalråd i Nyköping.
Förhandlingarna som inleds handlar om medfinansiering där bland annat kommuner väntas bidra med bostäder och mark till bostäder längs med nya banans dragning.
Så sent som i slutet av förra veckan kritiserade Urban Granström Sverigeförhandlingen för att komma med nya inspel om stationslägen och medfinansiering och på fredagen träffade han tillsammans med bland andra Daniel Portnoff infrastrukturminister Anna Johansson. Efter träffen var han dock nöjd med ministerns information om att tidplanen ligger fast och att även regionaltrafiken är viktig.
Projektet med höghastighetståg har ifrågasatts och kritiserats för att vara för kostsamt och inte samhällsekonomiskt försvarbart. HG Wessberg, som leder Sverigeförhandlingen tillsammans med Catharina Håkansson Boman, presenterade den tänkta dragningen av banan och avslutade med att poängtera hur viktigt projektet är.
– Vi tror på det här. Det är viktigt. Man kan inte göra samhällsekonomiska beräkningar på hur man bygger en framtid.
Ostlänken mellan Södertälje och Linköping ska enligt riksdagens beslut börja byggas nästa år. Höghastighetståget ska efter Linköping gå vidare till Tranås och Jönköping. Västerut fortsätter sträckningen till Borås, Landvetter, Mölnlycke och Göteborg. Söderut från Jönköping ska tåget gå mot Värnamo, Hässleholm, Lund och till Malmö.