Stopp i sjukhusombyggnad

Nu skulle delar av Nyköpings lasarett stå färdigt. Men där är bara en grop. Och nu gör man halt - igen. Patienter, personal och politiker undrar varför. Det behövs för att se över hur framtidens sjukvård ska bedrivas, menar Mattias Claesson (C) vice finanslandstingsrådet.

Foto: Fotograf saknas!

SÖRMLAND2015-09-09 06:37

I maj 2013 sa landstingsdirektör Jan Grönlund att ombyggnationen av sjukhusen startar till hösten. Ombyggnationerna av sjukhusen har, tillsammans med länsmuseet, utvecklats till en långbänk. 2012 fattade landstingspolitikerna ett inriktningsbeslut om att investera i nya sjukhus. Flera miljarder skulle investeras.

Så här skrev landstinget redan 2013 i sin tioåriga investeringsplan:

"Inom kort inleder Landstinget Sörmland ett omfattande och ambitiöst byggprojekt. På länets fyra sjukhus väntar om- och nybyggnationer för över tre miljarder kronor under en tioårsperiod".

Personal applåderade, inte minst personalen på akutmottagningen på Nyköpings lasarett. Arbetsmiljöverket riktade redan för sex år krav på åtgärder för en bättre arbetsmiljö och bättre patientsäkerhet.

Och en del har gjorts. Karsuddens sjukhus i Katrineholm har byggts om och man har rivit en liten del av Nyköpings lasaretts äldre del där biblioteket huserade.

Men enligt den byggplan man haft skulle till exempel den nya huvudentrén vid Nyköpings lasarett vara klar. Enligt samma plan ska akutmottagningen stå färdig nästa år.

Där huvudentrén ska stå är det bara en öde grop och ingen tillstymmelse till byggaktivitet. Det är heller ingen byggaktivitet vad gäller akutmottagningen.

Landstingets fastighetsenhet, FM-enheten, hävdar att arbete pågår i kulisserna.

Men nu bekräftas att det är paus i ombyggnationerna.

– Patienter och personal väntar, säger Claes Lenander, verksamhetschef på kirurgkliniken på lasarettet.

Magnus Leivik (M) anser att det är uppseendeväckande att ombyggnationen gått i stå. Han sitter också med i den politiska styrgruppen, men där förekommer knappt några möten.

– Det finns ju ingen tydlig plan framåt. Vi riskerar att tappa förtroendet från våra medarbetare, säger han.

Mattias Claesson ifrågasatte tidigt tidsplanen och beslutsgången. Då satt han i opposition. Nu sitter han i beslutande ställning och då låter det annorlunda.

– Vi tittar över hur framtidens sjukvård kan bedrivas, säger Mattias Claesson om varför man tagit paus.

Men varför har inte det gjorts tidigare, tiden har ju funnits, undrar Magnus Leivik.

Mattias Claesson hoppas pausen inte blir så långvarig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om