Det verkar helt enkelt svårt att äta ekojulmat på krogen i närområdet. Åtminstone hittade SN inte ett enda ekologiskt julbord när vi satte i gång att leta.
Om man vill äta ekologiskt julbord, kan man hitta något hos er då?
— Nej, det kan man inte. Vi är ingen ekologisk krog så det är inget vi satsar jättemycket på, säger exempelvis Kristin Boman på Bomans hotell i Trosa.
Andra restauranger påpekar att de serverar mycket närproducerat, men inte direkt så mycket ekologiskt.
— Det finns säkert en hel del, men allt är absolut inte ekologiskt, säger Erik Olofsson som driver Erik på Slottet i Nyköping.
— Vi jobbar med klassiskt traditionellt julbord med sörmländska inslag. Det är det sörmländska som vi brinner för.
Inte heller Öster Malmas julbord är ekologiskt, även om det finns mycket vilt på bordet.
— Brödet är ekologiskt och fisken är MSC-märkt och så har vi mycket vilt, men man kan inte säga att allt är ekologiskt, säger Anna Lagerqvist, kock på Öster Malma.
På Gnesta Strand kommer julskinkan att vara kravmärkt. Men inget helekologiskt julbord där heller.
— Vi har mycket närproducerat och en hel del viltkött. Och så har vi gädda från Sillen, säger Dorothée von Essen på Gnesta Strand.
En del närproducerat alltså. Samtidigt väljer Gnesta Strand att servera utrotningshotad ål, något de är ganska ensamma om.
— Vi har ål, men det är från en yrkesfiskare som har tillstånd att sälja.
I Oxelösund kan man äta julbord på Läget i år. Men Kicki Orha som driver restaurangen vet ännu inte vad som står på bordet. Det blir dock inte något ekologiskt julbord.
Den som vill ha det får åka till Hornuddens trädgård i Strängnäs där kocken har satsat på ekologiska produkter och minimalt med svinn.