Svealandsregionen med Sörmland, Västmanland, Örebro, Uppsala, Gävleborgs och Dalarnas län som en gemensam region var för många överraskande. Vad har Sörmland gemensamt med Dalarna och omvänt? Det är en av flera frågor som ställs.
Barbro Holmberg (S) och Kent Johansson (C) utsågs i somras till regeringens utredare av nya regioner. De har jobbat utifrån att minska antalet landsting/län och att de nya regionerna ska vara jämnstora.
– Skulle vi ha delat in Sverige i tio regioner hade en del regioner blivit för små. Vi har gjort bedömningen tillsammans med län och landsting att skapa någorlunda jämnstarka regioner, säger Barbro Holmberg.
Skulle Sörmland ingå i Stockholm blir Stockholmsregionen alltför stor, befolkningsmässigt, och ekonomiskt stark. Och skulle man bara titta på hur arbetsmarknadsregionerna ser ut så skulle Stockholm och Göteborg och Malmö var gigantiska, menar Barbro Holmberg.
Sörmland är ju inte ensamt om att ha Stockholm som en del av sin arbetsmarknad, det gäller ju även Västerås och Uppsala, så var ska gränsen då dras, undrar Barbro Holmberg.
Med Svealandsregionen skapas en gemensam administrativ gräns mot Stockholm istället för som i dag flera, fortsätter Barbro Holmberg. I Svealandsregionen finns redan samverkan (sjukvården bland annat).
Hon säger att de samtal som förts med respektive läns representanter vittnar om att man vill hålla ihop sitt län. Men hon är samtidigt medveten om att en del kommuner kan vilja bryta sig ur.
Barbro Holmberg ser också att Svealandsregionen står inför en del utmaningar.
– Regionen har många centra: Västerås är en stark knutpunkt och växande stad, Örebro, Uppsala och Gävle likaså, säger hon.
Tror du att Svealandsregionen kommer att bli verklighet?
– Ja, det tror jag. Det finns så stark medvetenhet att nuvarande länsindelningar inte är ändamålsenliga. Sedan kommer det att ske diskussioner internt. Men vi kan inte ha tre starka regioner och 18 små, svarar Barbro Holmberg.
Om inte länen kan komma överens om ett samgående kan riksdagen besluta om ett samgående. Nya regioner kan finnas på plats år 2019 alternativt 2023 (det måste genomföras ett val mellan).
Politiker i bland annat Dalarna har svårt att se samverkan med Sörmland.
– Genomförs den här regionindelningen är det dödsstöten för demokratin, det blir toppstyrt. All politik är lokal, säger Clas Jakobsson (M) i Dalarnas fullmäktige.
Torbjörn Rosdahl (M), ordförande i landstingstyrelsen i Stockholm, stänger dörren för Sörmland.
– När utredningen gick ut på remiss i somras var frågan om Stockholms landsting vill bilda region med de 26 kommuner som ingår i Stockholms län.
Hur ser ni på Sörmland som län att bilda region?
– Inte aktuellt,
Om Gnesta och Trosa vill byta län, kan de då tillhöra Stockholmsregionen?
– Absolut inte aktuellt med någon utökning, även om de ber om att få komma till Stockholms län.