Traumacenter saknas för vård av nyanlända

Över 4 100 flyktingar har kommit till Sörmland i år. – Det vi saknar är ett traumacenter, säger Asghar Farahani Shiviari, landstingschef.

SÖRMLAND2015-10-17 08:55

Behovet av psykisk vård är påtagligt för de personer som kommer till Sverige. I flera fall är det ensamkommande flyktingbarn som anländer märkta av krig och förföljelse. Traumatiserade.

Men få landsting i Sverige har beredskap och kan erbjuda behandling av stora katastrofer. Så är även läget i Sörmland.

– Än så länge klarar vi det, men vi ska utreda möjligheten att öppna ett traumacenter, säger Asghar Farahani Shiviari.

Vården och då i synnerhet vårdcentralerna har än så länge kunnat hantera den ökade mängden av patienter och jobb. Vårdcentralernas personal utför hälsokontroller av nyanlända.

Dessutom har landstinget en mobil enhet som åker till asylboendena för hälsokontroller och provtagning. Det mobila teamet utgår från Eskilstuna, men har hela länet som arbetsfält.

Mobila teamet utför bland annat hälsokontroller på asylboendet vid Marsviken och Solbacka, Gnesta. Asylboendet i Oxelösund ansvarar kuststadens vårdcentral för, boendet i centrala Nyköping och i Stavsjö ansvarar Bagaregatans vårdcentral för.

Mona-Lisa Hägvide, chef Bagaregatans vårdcentral, säger att man kallar till hälsosamtal och provtagning genom föreståndaren.

– Ett hälsosamtal där vi kollar hur de mår, om det finns barn som behöver vaccination eller om har någon sjukdom de behöver medicin för. En sjuksköterska håller samtalet och prover tas på labb för smittspårning, kollar tbc och andra smittsamma sjukdomar.

Men det allvarligaste är de trauman som många har fått genom att fly från sitt land.

– Trycket på vårdcentralerna och mobila teamet ökar, men vi har läget under kontroll. Och det är inga bekymmer ekonomiskt, säger Asghar Farahani Shiviari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om