Tre säger nej till sprututbyte

Landstinget vill införa sprututbytesprogram för narkomaner. Kommunerna har vetorätt i frågan. I Sörmland har sex kommuner ställt sig positiva, men tre negativa. – Jag gillar inte sprututbytesprogrammet, säger Ingrid Jerneborg Glimne (M) i Gnesta.

sprutbyte

sprutbyte

Foto: Fotograf saknas!

SÖRMLAND2015-09-10 08:40

Hon är ordförande i vuxen och omsorgsnämnden och säger att kommunen fattat ett beslut sedan tidigare där man säger nej till sprututbyte. Och så länge man inte tagit något nytt gäller det gamla.

– Och jag vet inte vad svaret skulle bli i dag, men jag gillar det inte, säger hon.

Även Oxelösund och Katrineholms kommun har sagt nej.

– Jag har inte tagit ställning till det, men står bakom beslutet, säger Linus Fogel (S) ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Oxelösund.

Det är landstinget som är huvudansvarig för sprututbytesprogrammet. Varje kommun har rätt, enligt lagtexten, att lägga in sitt veto i frågan och säga nej. Och då blir det inget.

Folkpartiet i landstinget har drivit frågan om sprututbytesprogram i över fyra år.

– Det är för att stödja en redan utsatt och marginaliserad grupp. Kan vi förhindra spridning av hepatit och hiv så ska vi göra det, säger Ferdrik Lundgren (FP) landstingsråd.

Han tycker det är beklagligt att tre kommuner säger nej.

– Det är olyckligt att man inte hörsammar expertisen inom området.

Världshälsoorganisationen, who, säger ja. Folkhälsomyndigheten anser att sprututbytesprogrammet, som redan finns i bland annat Skåne, bör byggas ut.

Landstinget tänker ändå gå vidare till nästa steg och bjuder in länets kommuner till ett seminarium i höst och visa på fördelarna med att dela ut rena sprutor. Då hoppas Fredrik Lundgren att de tre kommuner som sagt nej kan övertygas.

Vi har även sökt representanter från Katrineholms kommun utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om