Redan för två år sedan presenterades landstingets matsatsning, men satsningen kom av sig till nu. Under nästa år ska vårdavdelning sju på lasarettet bli först ut.
Avdelningen ska byggas om med ett tilltalande matrum. Och vid varje avdelning ska en matvärd från tillagningsköket finnas tillgänglig.
Matsatsningen går under namnet fleximat – härlagad måltidsglädje. Det går i stora drag ut på att man i köket ska tillaga kylda enportionsrätter, maten ska serveras på porslinstallrik, det ska finnas flera rätter att välja mellan och att det på varje vårdavdelning ska finnas måltidsvärdar som tar upp beställningar och serverar maten.
Bricksystemet ska bort liksom speciella mattider. Och detta ska resultera i mindre matsvinn. Susanne Mellberg, kostutvecklare, besökte nyligen en avdelning där fyra av femton portioner fick kastas.
Så ska det inte behöva bli med fleximat, förklarar hon.
Paul Svensson har agerat bollplank och bistått med råd och varit engagerad i projektet (30 000 kronor har landstinget betalat).