Att samtalsmottagningen Unga vuxna i Nyköping stängt (SN fredag 15 januari) har väckt många och kraftiga reaktioner. Sandra Falkhäll har som ledamot i socialnämnden fått vetskap om att verksamheten slagit igen.
– Jag har fått höra om det via bakvägar, säger hon.
Sandra Falkhäll säger att hon vet vad hon talar om och vilken betydelse Unga vuxna kan ha för ungdomar i åldersspannet 18-23 år.
– Jag har själv erfarenhet av Unga vuxna, när jag gick i gymnasiet och något år efteråt. Unga vuxna räddade i princip mitt liv, säger Sandra Falkhäll.
Hon och övriga ledamöter i socialnämnden agerar nu över parti- och blockgränser. Tillsammans har de sammanställt en skrivelse till landstinget där man bland annat tar upp:
"Vi anser att en mottagning för unga upp till 25 år måste finnas. Där man har kompetens att möta allt från missbruk till suicidala ungdomar, oavsett varför de inte vill leva. En mottagning som hjälper våra unga att hitta sin plats i ett tufft samhälle".
– Hur ser landstingets plan ut för dessa ungdomar? undrar Sandra Falkhäll.
– Det här är en katastrof, Unga vuxna är enda stället för den här kategorin ungdomar att vända sig till, säger Anniola Nilsson (M) ledamot i socialnämnden.
Hon fortsätter:
– Här har man en fungerande verksamhet som slås sönder. Om man nu ska likvärdig vård över hela länet borde man istället starta upp liknande verksamheter på andra orter i Sörmland.
Frågan om Unga vuxnas stängning får nu politiska konsekvenser. Magnus Leivik kräver att nedläggningen behandlas politiskt.
– Och att beslutet upphävs, säger han.
Landstingets informationsenhet meddelar att vården för barn och unga som har behov av stöd och hjälp kraftigt ska förstärkas under de kommande åren. En viktig del är att starta samtalsmottagningar med uppgift att tidigt uppmärksamma behovet och erbjuda lättare behandling, samtal och telefonrådgivning i åldern 6-18 år.
Dessutom satsas det extra på vårdcentralerna med psykologer (där personal från bland annat Unga vuxna ska ingå), uppger landstinget.