I slutet av seklet kommer det att vara varmare i Sörmland än vad det är i Skåne i dag. Det visar en rapport från SMHI där prognoserna över de globala klimatförändringarna för första gången har analyserats på regional nivå för alla 21 län i Sverige.
– Jag tycker vi ska vara djupt bekymrade över den klimatpåverkan som människan orsakar, säger Johan Andréasson, hydrolog på SMHI, som har varit med och tagit fram rapporten.
I rapporten, som presenterades på måndagen, visar SMHI att Sörmland kommer att vara två till tre grader varmare kring år 2050 och mellan tre och fem grader varmare vid nästa sekelskifte.
Redan i dag har medeltemperaturen i länet ökat med en halv grad jämfört med referensperioden 1961-1990. Och den väntas alltså stiga ytterligare. Exakt hur mycket beror på hur mycket växthusgaser världen fortsätter att släppa ut. Och det i sin tur är beroende av de internationella klimatförhandlingarna.
– Vi har två olika framtidsscenarier, en är mer fossilintensiv och en bygger på att man når framgång i klimatförhandlingarna, till exempel COP 21 i Paris i december, säger Johan Andréasson.
– Det är jätteviktigt att man når framgång, klockan tickar och vi har allt mindre tid på oss.
Sörmland blir också regnigare i framtiden, inte minst vintertid.
– Sörmland är ju redan i dag i gränslandet där det kan vara ganska slaskiga vintrar och ju längre fram vi kommer desto mer ovanligt kommer det att vara med rejäla snövintrar.
Nederbörden kommer att öka med 15-25 procent och med upp till 30 procent under vinter och vår.
– Vintertid ökar nederbörden särskilt mycket och en allt större del kommer att falla som regn.
Vårfloden kommer i princip att utebli i exempelvis Trosaån och Kilaån och i stället kommer vattenflödet vara högre under vintern.
På somrarna kommer vattenföringen att minska i åarna av två anledningar. Dels ökar avdunstningen när det blir varmare. Och dels kommer träd och växter suga upp vatten under längre tid. Vegetationsperioden beräknas bli mellan två och tre månader längre än i dag.
Bör man vara orolig i Sörmland?
– I globalt perspektiv kanske vi inte är de hårdast drabbade, men absolut ska man vara orolig. Vi kommer att behöva minska våra klimatutsläpp, men även om vi lyckas i klimatförhandlingarna kommer vi att behöva anpassa oss till ett förändrat klimat, säger Johan Andréasson.