Pia Bernthling tillhörde en av de mer framträdande i Centerpartiet, tog ofta möjligheten att debattera från talarstolen vid landstingsfullmäktiges sammanträden. Det fanns en del som tyckte att hon var den som skulle ta över landstingsrådsposten från Mattias Claesson.
Men efter valet upplevde Pia Bernthling att trots många personröster, hon fick absolut flest i personröster i fjärde valkretsen - över 200, blev inte utfallet vad hon hoppats på. I stället valde hon att helt enkelt sluta med politiken.
– Jag ville i stället satsa på mitt företag, säger hon.
Pia Bernthling är inte ensam om att välja bort politiken. När halva mandatperioden genomförts så har tolv landstingspolitiker valt att sluta. Och när vi genomförde en enkät till samtliga 71 ledamöter i fullmäktige svarade tio av 53 att de funderat på att sluta.
"Det är tufft som fritidspolitiker i kommun och landsting plus jobb och familj" svarar en.
"Jag har sagt upp vissa uppdrag till förmån för mitt kärnuppdrag" svarar en annan.
"I början av den här perioden när jag arbetade full tid funderade jag på att sluta. Det är lättare nu när jag dragit ned på min arbetstid" svarar en tredje.
En fjärde svarar att funderingar på att sluta funnits, men inte på grund av tidsbrist.
"Utan på grund av frustration av hur saker sköts i landstinget och av politiker".
Andra menar att det är ett hedersuppdrag och är man folkvald ska man genomföra det.
Landstingsfullmäktiges ordförande Åsa Kratz (S) säger att hon under sina tretton år inom politiken märkt hur det blivit allt svårare att rekrytera nya politiker och att fler väljer att hoppa av. En anledning menar hon är att politiker är mer utsatta.
– Debattklimatet har blivit hårdare. En del får på sina arbetsplatser utstå en hel del när alla politiker dras över en och samma kam, säger Åsa Kratz.
Att en del politiker kan känna sig utanför och betraktas som röstboskap utan reellt inflytande kan också vara en orsak.
– Så kan det säkert vara. De politiska partierna har ett stort ansvar som bollplank, se till att kompetensutveckla och fortbilda och inse sitt ansvar, säger Åsa Kratz.
Samtidigt bör medborgarna tänka över vilka politiker vi ska ha för att den demokratiska modellen ska fungera, menar hon.
– Men det finns inget enkelt svar - alla måste fundera över hur vi vill ha det, säger Åsa Kratz.