Vårdcentraler fick diplom – men inte Trosa

21 av länets vårdcentraler kan i år kalla sig hälsodiplomerade. Fem får det inte. En av dem är Trosa vårdcentral. – Klart man vill bli diplomerad, säger Anne Genander.

Vc-utmärkelse _015.jpg

Vc-utmärkelse _015.jpg

Foto: Fotograf saknas!

SÖRMLAND2014-03-18 22:23

Det blåser lite motvind för Trosa vårdcentral. Vårdcentralen har under en tid brottats med få fasta läkare och vid senaste patientenkäten gav patienterna tummen ned för tillgängligheten och nyttan.

När landstinget på tisdagen utsåg årets hälsodiplomerade vårdcentraler fanns inte Trosa med.

Att bli utnämnd som hälsodiplomerad vårdcentral innebär att det finns personal som arbetar aktivt med patienterna inom områden som fysisk aktivitet på recept, mat-, tobak- och alkoholvanor, samt psykisk hälsa.

Vårdcentralerna ska kunna erbjuda rökavvänjning, stöd vid riskbruk av alkohol, ha en fungerande uppföljning för att motivera patienterna till ökad fysisk aktivitet, stärka den psykiska hälsan genom att motverka stress och sömnsvårigheter.

Helt enkelt förebyggande hälsovård, vilket landstinget satt fokus på sedan 2011.

Att arbeta hälsoförebyggande ger vinster för såväl patienten som samhället och vården. Många sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och diabetes går att förebygga.

– Sunda levnadsvanor är oerhört viktiga, säger Djamila Jortikka, hälsosamordnare på landstinget.

I arbetet att bli Sveriges friskaste län år 2025 utser landstinget ett antal vårdcentraler som uppfyller kriterierna, vilket även inkluderar att personalen har genomgått en utbildning i motiverande samtal.

Och det är just det som gör att Trosa vårdcentral i år inte blir diplomerad, enligt Anne Genander.

– Klart det är en fjäder i hatten att bli diplomerad. Men all vår personal har inte genomgått utbildningen för motiverande samtal, säger hon.

Gnesta, Stadsfjärden, Bagaregatan, Åsidan, Ekensberg och Oxelösunds vårdcentral blev alla diplomerade.

– Trevligt, det här har vi kämpat för i några år. Det känns bra att komma i mål, lite som av en bekräftelse, säger Kristina Sandström, Oxelösunds vårdcentral.

Oxelösunds vårdcentral har under flera år arbetat lite i motvind. Ont om fasta läkare och patienter som bytt till andra vårdcentraler.

Nu tycks patientflykten ha stannat upp om man jämför med fjolåret.

Verksamhetschefen i Oxelösund Inger Palmebäck vet vad som ligger bakom.

– Hårt arbete och så har vi fått några fler doktorer, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om