På måndag införs kravet om extra öppettider samtidigt som det blir avgiftsfritt för patienter till vårdcentralerna. Det har politikerna med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna beslutat.
Förhoppningen är att det ska öppna för möjligheten att söka vård annan tid än dagtid mellan åtta och fem och minska trycket på sjukhusens akutmottagningar.
– Primärvården ska vara första linjen dit patienter först söker vård, säger landstingets hälsovalschef Asghar Shiviari Farahani.
Vårdcentralerna ska få styra själva över när de vill ha extra öppet, men antalet timmar ska ökas med tre eller sex timmar i veckan. För det ersätts vårdcentralerna med 250 000 eller 500 000 kronor.
Men flera vårdcentraler har sökt dispens från att hålla extra öppet.
Gnesta har ansökt om dispens att slippa ha extra öppet under hela 2017. Ett skäl som vårdcentralen anger är att man redan i dag har brist på läkare, som kan arbeta utanför ordinarie arbetstid, vilket gör det omöjligt bemanna vårdcentralen extra på morgonen eller kvällen.
– Vi såg det svårt att uppfylla med den bemanning vi har. Alldeles för sårbart och ingen större effekt för befolkningen, uppger Ingrid Krona och efterlyser att en konsekvensanalys borde ha gjorts innan.
Gustaf Nälser, verksamhetschef på Ekensbergs vårdcentral, Nyköping, tror inte extra öppet kommer få någon effekt på akutmottagningarna.
– Patienter som söker akuten kommer göra det ändå, säger han, men tror att det extra öppet kan vara positivt för patienterna till vårdcentralerna.
Lindens (Katrineholm), Vingåkers och Ekensbergs vårdcentraler söker dispens för att man behöver tid för omställning av personalens arbetsscheman. Trosa och Malmköpings vårdcentraler söker dispens på grund av personalbrist i början av året. Vårdcentralen Avonova, Strängnäs, söker också dispens på grund av personalbrist. Och Vår vårdcentral i Katrineholm söker dispens för att hinna med personalens reflektioner och förslag.
Men både Gnesta och Vård vårdcentral har fått avslag. Ingen vårdcentral ges dispens längre än januari månad ut, uppger Asghar Shiviari Farahani.
– Vårdcentralerna har haft tid att förbereda sig och vårdcentralerna har fått information om vad som varit på gång, säger han och anger att enbart force majeure (oförutsägbara händelser) kan antas som skäl.