Coronakrisen bland Àldre mörklagd av kommunerna

Åtta av nio kommuner i Sörmland har uppgett att de inte vet hur mĂ„nga som Ă€r smittade inom Ă€ldreomsorgen. Men det stĂ€mmer inte. Kommunerna har medvetet undanhĂ„llit uppgifterna för att förhindra medias granskning och allmĂ€nhetens insyn.

Coronasmittan har klassificerats som samhÀllsfarlig och allmÀnfarlig. Trots det hÀvdar flera kommuner i Sörmland att de inte vet hur spridd smittan Àr inom Àldreomsorgen.

Coronasmittan har klassificerats som samhÀllsfarlig och allmÀnfarlig. Trots det hÀvdar flera kommuner i Sörmland att de inte vet hur spridd smittan Àr inom Àldreomsorgen.

Foto: Magnus Andersson/TT

Sörmland2020-05-02 07:00

Arbetsplatser stĂ€nger och gymnasieelever pluggar hemifrĂ„n. Restauranger och hotell tvingas i konkurs. Hela samhĂ€llet har lamslagits av det nya coronaviruset – en smitta som klassificeras som samhĂ€llsfarlig och allmĂ€nfarlig. 

FolkhĂ€lsomyndighetens frĂ€msta fokus har varit att skydda vĂ„ra Ă€ldre. Att viruset Ă€ndĂ„ har letat sig in till Ă€ldreomsorgen Ă€r ett misslyckande, medger FolkhĂ€lsomyndigheten. Och IVO, Inspektionen för vĂ„rd och omsorg, har pekat ut Ă€ldreomsorgen i Sörmland som den vĂ€rst drabbade i landet.

För att allmÀnheten ska fÄ insyn i problemets omfattning och i myndigheternas förmÄga att skydda invÄnarna har tidningen flera gÄnger frÄgat kommunerna hur omfattande smittspridningen Àr och var den finns inom Àldreomsorgen. Svaret har varit nej.

Kommunerna avslog först tidningens begĂ€ran muntligt med hĂ€nvisning till sekretess, trots att tidningen inte har velat ha ut personuppgifter utan en siffra pĂ„ antalet smittade. NĂ€r tidningen bad om uppgifterna skriftligt blev avslagsskĂ€let ett annat:

"Enligt tryckfrihetsförordningen 2 kap 6§ 2 st, sÄ kan en sÄdan sammanstÀllning, vilket begÀran avser, inte göras tillgÀnglig med rutinbetonade ÄtgÀrder. Den förvaras sÄledes inte pÄ myndigheten och det Àr dÄ inte frÄgan om en allmÀn handling. Med rutinbetonade ÄtgÀrder menas en begrÀnsad arbetsinsats utan nÀmnvÀrda kostnader" eller liknande skrivning Àr svaret i avslagsbesluten daterade 14 eller 15 april. Kommunerna vet alltsÄ inte hur omfattande smittspridningen Àr och kan inte heller ta reda pÄ det, sÀger man. Dessutom Àr svaren pÄfallande lika varandra.

Om pÄstÄendet att kommunerna skulle sakna information om smittspridningen och var den finns inom Àldreomsorgen stÀmmer Àr det allvarligt. Ett stort problem har varit bristen pÄ skyddsklÀder. Flera anmÀlningar har gjorts efter det att personal insjuknat: de har saknat skydd nÀr de vÄrdat coronasjuka inom Àldreomsorgen. I Stockholm pÄgÄr en förundersökning om vÄllande till annans död.

Mejl som kommunerna före pĂ„sk skickar till krisledningsstaben vid lĂ€nsstyrelsen i Sörmland andas desperation. Flera kommuner saknar godkĂ€nda munskydd, ytdesinfektion och skyddsrockar med lĂ„ng Ă€rm. Katrineholm, som har den största smittspridningen, har slut pĂ„ det mesta och ber om hjĂ€lp av grannkommunerna.

Den allvarliga situationen gör att landshövding Beatrice Ask den 8 april vĂ€djar om skyddsutrustning i ett mejl till Socialstyrelsen. ”LĂ€net har kommuner dĂ€r vi rapporterat in att viss utrustning Ă€r helt slut. PĂ„sken kommer bli mycket anstrĂ€ngd...och det Ă€r helt nödvĂ€ndigt att alla anstrĂ€ngningar görs för att bistĂ„â€.

VĂ„r granskning visar att uppgiften inte stĂ€mmer. Informationen fanns om smittspridningen. Men kommunerna har aktivt agerat för att inte behöva berĂ€tta för allmĂ€nheten – alltsĂ„ tvĂ€rtemot offentlighetsprincipen i svensk grundlag.

Den 14 april, alltsĂ„ samma datum som kommunerna samfĂ€llt börjar avslĂ„ tidningens begĂ€ran med likartade skrivningar, sĂ„ kan man lĂ€sa följande i lĂ€nsstyrelsens krisledningsrapport: ”Smitta finns pĂ„ Ă€ldreboenden i flertalet av kommunerna, totalt konstaterad smitta pĂ„ 23 av lĂ€nets Ă€ldreboenden”.

Regionens rutiner vid konstaterad smitta innebÀr ocksÄ att kommunerna Àr uppdaterade om smittolÀget i sina verksamheter. Enligt rutinerna provtas misstÀnkt smittade och vid smitta informeras verksamhetschef eller enhetschef. Denne ska sedan informera den medicinskt ansvariga sjuksköterskan (MAS) i varje kommun. Tidningen har pratat med mellanchefer inom Àldreomsorgen som berÀttat att de följer smittspridningen noggrant i kommunerna och gör sammanstÀllningar för att ha kontroll över behovet av skyddsutrustning.

Dessutom, den 15 april, öppnade Socialstyrelsen sitt nationella rapporteringsverktyg för bestĂ€llningar av skyddsklĂ€der. I formulĂ€ret till Socialstyrelsen ombeds kommunerna att rapportera in hur tillgĂ„ngen pĂ„ skyddsmaterial ser ut – och hur mĂ„nga som Ă€r smittade inom Ă€ldreomsorgens verksamheter.

Tidningen har fÄtt bekrÀftat att alla kommuner i Sörmland har anvÀnt sig av rapporteringsverktyget, de flesta frÄn start. Det Àr dock oklart om samtliga har rapporterat in siffror pÄ hur spridd smittan Àr. Orsaken framgÄr av ett mejl frÄn lÀnsstyrelsen i Sörmland till lÀnsstyrelsernas samordningscentral för covid-19 i Sverige.

I mejlet berÀttar lÀnsstyrelsen att flera kommuner övervÀger att lÄta bli att rapportera in siffror över antal smittade: Man skriver att "flera kommuner uttryckt en osÀkerhet kring att sammanstÀlla och rapportera uppgifterna om antal smittade i olika delar av verksamheten till Socialstyrelsens formulÀr". Man skriver vidare om en kommun som rapporterat in i verktyget den 14 april, men som medvetet valt att utelÀmna antal smittade efter ett beslut som fattats pÄ ett möte med alla kommunchefer i Sörmland dagarna innan. Anledningen Àr media.

undefined
Flera kommuner i Sörmland vill inte rapportera in uppgifter om antal smittade inom Àldreomsorgen. Uppgifterna upplevs som kÀnsliga, skriver lÀnsstyrelsen i ett mejl.

Oviljan att rapportera in antal smittade kan ha pÄverkat sÀkerheten i smittskyddsarbetet. Syftet med Socialstyrelsens verktyg Àr att underlÀtta för kommuner och lÀnsstyrelser att hjÀlpas Ät med skyddsmateriel, berÀttar David Söderlund, ansvarig för lÀgesbilder vid Socialstyrelsens sÀrskilda organisation för covid-19.

Varför Àr det viktigt att alla kommuner rapporterar in uppgifter om smittspridningen inom Àldreomsorgen?

– För att vi och lĂ€nsstyrelserna ska kunna göra en bedömning av var behovet av skyddsutrustning Ă€r störst, sĂ„ mĂ„ste vi veta hur pĂ„verkade de olika kommunerna Ă€r av smittan, sĂ€ger han.

LÄS OCKSÅ: Kommuncheferna svarar

Fotnot:

I nÀsta del av granskningen ska vi visa hur kommuncheferna och regionen planerat mörklÀggningen att kringgÄ svensk grundlag. NÄgot experter menar Àr tjÀnstefel, straffbart och dessutom bör JO-anmÀlas.

Vet du mer? SÄ hÀr gör du för att tipsa oss!

Det hÀr Àr frÄgorna som kommunerna har fÄtt rapportera in sedan 14 april. HÀr görs alltsÄ en sammanstÀllning, det kommunerna pÄstÄr att dom inte har.
Det hÀr Àr frÄgorna som kommunerna har fÄtt rapportera in sedan 14 april. HÀr görs alltsÄ en sammanstÀllning, det kommunerna pÄstÄr att dom inte har.
Viktiga termer

Offentlighetsprincipen
Alla handlingar (pappersdokument eller elektroniska handlingar) som Àr inkommna till en myndighet, eller upprÀttade hos myndigheten, och som förvaras hos myndigheten, Àr som huvudregel offentliga. Offentlighetsprincipen uttrycks i TF 2 kap, och reglerna för sekretess finns i offentlighets- och sekretesslagen.

AllmÀn handling
Datahandlingar Ă€r förvarade pĂ„ myndigheten om de kan tas fram pĂ„ en terminal hos myndigheten, 2 kap. 6 § TF, och ocksĂ„ allmĂ€n handling. 

KĂ€lla: Lagen.nu

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!