Det är Svensk fastighetsförmedling som kartlagt hur många kvadratmeter fritidshus respektive villa man får för en miljon kronor i Sörmland. Enligt sammanställningen är det Katrineholm, Vingåker och Flen som gäller för den som är på jakt efter en sommarstuga i länet. Där räcker en miljon kronor till 47, 46 respektive 44 kvadratmeter fritidshus. Det kan jämföras med kommunen med dyrast fritidshus, Gnesta, där motsvarande summa endast räcker till 30 kvadratmeter.

Vad gäller villapriser är det samma kommuner i topp. I Flen räcker en miljon till 80 kvadrat meter villa, i Vingåker 85. Det är mer än dubbelt så mycket som i Trosa (35) och Strängnäs (39). I Eskilstuna och Nyköping är motsvarande siffror 42 respektive 43. Flens kommun erbjuder billiga alternativ vad gäller både villor och fritidshus. Enligt Andreas Malmsten på Svensk fastighetsförmedling i Malmköping är det dock fritidshusen som lockar de allra flesta.

– Villapriserna är högre i Katrineholm. Där finns en större centralort som lockar de köparna. Priserna på fritidshus, däremot, är högre här. Det är den stora attraktionen i Flen. Många Stockholmare lockas av lugnet, fina sjöar och fin natur. Det bekväma avståndet till Stockholm är ett plus.

Artikelbild

| Närhet till Stockholm och vatten är två faktorer som bidrar till högre huspriser.

Fritidshuspriserna i hela länet har ett snittpris på 27 000 kronor kvadratmetern, vilket ligger precis i linje med riket i stort. Motsvarande siffra för en villa, 22 240 kronor kvadratmetern, är i sin tur något lägre än i riket i stort där siffran är 24 788 kronor. Enligt Carina Lorentzon, fastighetsmäklare på Skandiamäklarna i Eskilstuna, är det främst två faktorer som gör att skillnaderna är stora mellan olika kommuner.

– Generellt sett blir det dyrare ju närmare Stockholm du kommer. Gemensamt för kommunerna med högre priser är även vattnet. Mälaren, Hjälmaren eller havet – så fort du kommer nära vattnet blir det dyrare.

Både Andreas Malmsten och Carina Lorentzon konstaterar att bostadsmarknaden varit relativt lugn under vintern. Köparna har funnits där, men det har inte funnits tillräckligt många objekt till salu. Andreas Malmsten tror dock att det snart kan börja röra på sig.

– Köparna har funnits hela vintern och letat med ljus och lykta, men säljarna har inte riktigt vaknat. Det är mycket på gång ut och min känsla är att ännu fler kommer att vakna efter påskhelgen.