KD vill införa en ledning för varje sjukhus

Kristdemokraterna i Sörmland vill införa en ny organisation i Region Sörmland. Tanken är att alla sjukhus ska ha en egen ledning.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) vill införa en ny styrning av hälso- och sjukvården i Sörmland. Den går ut på att varje sjukhus får en egen ledning, istället för en gemensam som det är i dag.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) vill införa en ny styrning av hälso- och sjukvården i Sörmland. Den går ut på att varje sjukhus får en egen ledning, istället för en gemensam som det är i dag.

Foto: Jimmy Persson

Sörmland2019-11-21 21:28

I dagsläget är mottagningarna på Nyköpings lasarett, Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset uppdelade inom länsöverskridande divisioner. Det gäller för kirurgi, medicin, psykiatri, primärvård och medicinsk service. Det innebär att det är en gemensam sjukvårdsledning för de enskilda divisionerna. 

Det vill Kristdemokraterna med Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD) i spetsen ändra på. I en motion till regionfullmäktige vill hon att regionstyrelsen ges i uppdrag att utreda förutsättningarna för att införa ledningsfunktioner på de tre sjukhusen. Det innefattar en sjukhusdirektör som har det yttersta ansvaret för verksamheten.

– Vi vill att en ny ledning på respektive sjukhus ska få ett ökat ansvar samt befogenheter för de som jobbar i verksamheten. Det leder till kortare beslutsvägar och ett ännu bättre jobb av de anställda, säger Mustaniemi. 

Den nuvarande organisationen infördes 2004 och enligt Mustaniemi har den varit otydlig. Hon menar att det är svårt att veta var kostnaderna skenar iväg och tycker att en tydligare uppdelning med såväl egen sjukhusbudget och ledning skulle komma till rätta med en del av problemen. 

– Man har inte koll på sina egna kostnader. Att de ökar på vissa håll ska inte drabba andra delar av verksamheten. Det behövs en ansvarig och ett tydligare ledarskap istället för att stå och peka nedåt med en byråkratisk pinne. Det fungerar inte att ha det så här. Därför måste man göra någonting nytt, säger Mustaniemi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!