Kronprinsessan Victoria anlände med häst till en liten glänta en kort promenad från Skottvångs gruva utanför Gnesta för att påbörja sin tjugoandra etapp i sin vandring genom Sveriges landskap. Strax innan kronprinsessan anlände, kom markägaren Pelle Hultkvist cyklande för att ta del av spektaklet som uppstår när ett pressuppbåd ska fota en kronprinsessa.

– Det här gärdet har faktiskt ett namn, det heter Roligheten. Det här är väl det roligaste gärdet varit med om på hundratals år, säger han innan en fotograf ber honom flytta på cykeln, för tänk om prinsessan skulle skymmas.

Så kommer kronprinsessan ridande på en islandshäst från Swings islandshästar. Och det var en glad Susanne Swing som lånade ut en häst till den kungliga höghetens ridtur.

– Det har varit helt fantastiskt, säger Susanne Swing.

När det var dags för kronprinsessan Victoria att posera för fotograferna passade hennes häst Omi på att kissa en rejäl skvätt, och kronprinsessan fick lyfta fötterna för att inte bli träffad.

– Det där hade du väntat på, skrattade hon, innan det var dags att röra sig vidare.

Vandringen genom Sveriges landskap är en present från Sveriges länsstyrelser som hon fick på sin 40-årsdag 2017. Hon kommer besöka alla landskap och vandra genom dem, för att synliggöra Sveriges unikt tillgängliga och variationsrika natur, som hovet skriver på sin hemsida, men också för att lyfta värdet av friluftsliv och rörelse.

Skottvångs gruva var startpunkten för en vandring på över en mil längs Sörmlandsleden. En del av vägen blev det också kajakpaddling, och sista snutten in till Mariefred färdades kronprinsessan längs museijärnvägen.

Men Skottvångs gruva var alltså startpunkten. Här hälsade Kronprinsessan Victoria välkommen av landshövding Liselott Hagberg, och också av kommunalråden Johan Rocklind och Ann-Sofie Lifvenhage. Rocklind pratade om den fina naturen runt Gnesta, och om de stolta Gnestaföretag som var en del av dagen, medan Lifvenhage hoppades att besöket skulle ge mersmak.

– Vi hoppas att du ikväll känner att du haft en fantastisk dag i Gnesta och Södermanland, och att du vill komma tillbaka, säger Ann-Sofie Lifvenhage.

Och kronprinsessan hade bara fina ord att säga, såklart, och tackade alla för att de tagit sig dit.

– Det känns härligt att vi ska få njuta av naturen tillsammans en sådan här vacker dag, och kan ni tänka er, jag har sett årets första liljekonvalj, säger hon, och berättar om hur hon har fina naturminnen från Södermanland från sin barndom.

– Jag kommer aldrig glömma kullarna av vitsippor som fanns runt Stenhammars slott, där jag var mycket som liten.

Allmänheten hade möjlighet att hänga med på vandringen, 75 platser fanns, och de tog slut snabbt.

En av dem som fått en plats var femtonåriga Tay Hammar från Åkers styckebruk.

– Jag var kanske mest intresserad av vandringen, jag är scout, men det är lite extra kul med prinsessan.

Händelsen drog även besökare som inte skulle följa med på vandringen, som Gnestabon Lotta Lundberg med barnen Millvina och Love, 9 och 6 år gamla.

– Jag är ett fan av kungahuset och barnens skola och förskola hade planteringsdag så de var lediga, så det här ville vi inte missa.

Vid tolv-tiden var det dags för lunch som intogs vid skärmskydden vid Mellan Marviken. Maten hade lagats av restaurangeleverna på Culinary craft i Strängnäs och smaken föll uppenbarligen kronprinsessan på läppen.

­– Det smakade fantastiskt gott, sa hon och tog en extra portion.

Näringsintaget var nog välbehövligt med tanke på strapatserna. Efter lunchen var det dags att sätta sig i en kanot för att ta sig den södra änden av Nedre Marviken. Som paddelkamrat fick hon med sig den unge scouten Bror Strömvall från Strängnäs scoutkår som eskorterade huvudpersonen.