Nu är regionens budget för nästa år spikad

Under två dagar har politikerna i regionen fattat beslut om framtidens sjukvård. Majoritetens budget röstades som väntat igenom.

Budgeten för Region Sörmland har spikats för 2020. Majoriteten fick som väntat igenom sitt förslag. Oppositionen påpekade dock att de styrande mörkar att det kommer att krävas besparingar nästa år.

Budgeten för Region Sörmland har spikats för 2020. Majoriteten fick som väntat igenom sitt förslag. Oppositionen påpekade dock att de styrande mörkar att det kommer att krävas besparingar nästa år.

Foto: Jimmy Persson och Jens Alvin (montage)

Sörmland2019-11-26 20:15

På måndagen och tisdagen hölls regionfullmäktige på Sörmlands museum i Nyköping. Den punkt som tog mest tid att avhandla var budgeten för kommande år. 

Oppositionen (Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna) hade liksom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet lagt fram egna budgetmotioner. Men som väntat röstades majoritetens (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vård för pengarna) budget igenom. Det betyder att hälso- och sjukvården får 8 miljarder och 107 miljoner kronor nästkommande år. Totalt rör det sig om 11,4 miljarder kronor för regionens alla verksamheter. 

Oppositionsrådet Magnus Leivik (M) tyckte att majoriteten under debattens gång främst talade om oppositionens budget istället för sin egen, samt mörkade ett och annat. 

– Det var mycket prestige från deras sida och det var få svar som gavs på viktiga frågor. De ville hellre prata om brister i vårt budgetförslag. Dessutom mörkade de att det kommer att krävas stora besparingar på över flera hundra miljoner kronor under kommande år, sa Magnus Leivik, och fortsatte:

– Vi ska också komma ihåg att det i deras budget saknas reformer för kortare vårdköer. Det ville man inte heller prata om.

Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, tyckte tvärtom och menade att svaren på majoritetens frågor inte blev tydliga. 

– Debatten var rumsren och man höll sig till hyfsad fakta. Men svaren på våra frågor kring finansieringen av sjukvården blev inte särskilt tydliga. 

Vad tänker du kring Magnus Leiviks syn på att det var få svar som gavs?

– Vi pratade om vår budget och beskrev bland annat satsningarna på barn och unga. Men vi måste också ställa frågor om deras budget, sa hon.

Desto mer samstämmig var synen mellan samtliga partier gällande Maria Gilstigs (M) och Anna af Silléns (M) motion om att inrätta en specialistmottagning för könsstympade flickor och kvinnor. Motionen bifölls.

– Jag vill bara tacka för den bra politiska debatten. Ibland är det extra trevligt när man är överens, sa Anna af Sillén (M) från talarstolen.

Monica Johansson inflikade:

– Förutom en bra motion vill jag tacka verksamheterna för arbetet de gör med de här frågorna. Det finns mycket bra som vi ska fortsätta bygga på. Vi kommer att följa arbetet mycket noga, sa hon.

Förutom ovanstående bifölls bland annat förslaget om Folktandvårdens nya priser, samt Aktivitetsplan 2020 inom Kulturplan Sörmland 2019-2022.

Regionfullmäktige hölls som vanligt i Sörmlands museums hörsal.
Regionfullmäktige hölls som vanligt i Sörmlands museums hörsal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!