Oppositionen starkt kritisk mot budgeten

Oppositionen i Region Sörmland är mycket kritisk mot majoritetens budgetförslag. De menar att de styrande duckar för ansvaret.

Oppositionen med Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD), Ewa Callhammar (L) och Magnus Leivik (M) är kritisk mot majoritetens budgetförslag efter att ha granskat den.

Oppositionen med Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD), Ewa Callhammar (L) och Magnus Leivik (M) är kritisk mot majoritetens budgetförslag efter att ha granskat den.

Foto: Jimmy Persson

Sörmland2019-11-20 18:15

På tisdagen höll Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna presskonferens där de kommenterade majoritetens budgetförslag. 

I år väntas hälso- och sjukvården kosta 8 miljarder och 140 miljoner kronor, vilket är 272 miljoner kronor mer än vad som var budgeterat. I majoritetens, det vill säga S, C och Vfp, budgetförslag för 2020 har man avsatt 8 miljarder och 107 miljoner kronor – alltså 33 miljoner mindre än vad sjukvården enligt delårsrapporten förväntas ha kostat när det här året är slut. 

– Vi går in i en lågkonjunktur, så nu är festen slut. Det är läge att rätta munnen efter matsäcken. Majoriteten har inte tagit höjd för ett förväntat underskott, säger Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD). 

Det oppositionen menar är att majoriteten har räknat med pris- och löneökningar om 2,5 procent på den budget som gäller i dag. Men enligt oppositionen ska majoriteten alltså inte ha räknat ökningen på vad det verkliga utfallet för sjukvården förväntas bli i år. 

– Vi talade om det här för Jonas Lindeberg (Vfp), men då satt han som en fågelholk. Majoriteten låtsas inte om årets underskott, säger Ewa Callhammar (L). 

Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, medger att det är ett underskott i hälso- och sjukvården, men att de visst har tittat på det verkliga utfallet inför deras budgetförslag.

– Vi tittar på månadsrapporterna och inte enbart på delårsrapporten, vilket är färskare siffror. Sedan tycker jag att de kan ta den här debatten i fullmäktige och inte i media, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!