Mer än varannan sörmlänning gick och röstade i årets EU-val. Det är långt under ett vanligt val till riksdagen eller kommunen, men ändå något bättre än till förra EU-valet 2014. Då röstade mindre än 46 procent av de röstberättigade i Sörmland. Men i årets val röstade alltså 110 064 personer av drygt 210 000 röstberättigade i länet. Som mest röstade sörmlänningarna i Trosa som hade över 58 procent valdeltagande. I Nyköping och Gnesta närmade sig andelen röstande 56 procent. Det lägsta valdeltagandet var i Eskilstuna där bara knappt 47 procent röstade.

De preliminära siffrorna visar att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna gjorde ett bättre val i Sörmland än i riket. Däremot Liberalerna hade åkt ur EU-parlamentet om det bara hade varit upp till sörmlänningarna. Inte i någon kommun fick partiet över 4 procent, som är gränsen för att få ett mandat i EU-parlamentet. Minst dåligt val gjorde Liberalerna i Strängnäs där de nådde 3,8 procent.

– Vi är det Europa-vänliga partiet, men med det här resultatet är vi är självklart inte nöjda, säger Ewa Callhammar (L), gruppledare i region Sörmland.

Liksom på riksnivå tappade Feministiskt initiativ stort och fick bara 0,8 procent av rösterna i Sörmland. Kristdemokraterna gick däremot fram även i Sörmland.

– Vi har aldrig gjort ett så bra resultat i EU-valet som nu, säger Marie-Louise Forslund-Mustaniemi (KD), gruppledare i regionen.