Det här är en hyllningsartikel till havet och skärgården. Bara så du vet, kära läsare.
Östersjön präglar oss längs Sörmlandskusten. Havet (västkustbor värjer sig för att kalla Östersjön för hav) finns där, kyler av landskapet, får den ostliga vinden att ta fart mot land, får oss att på taniga ben springa ner i vattnet för att svalka oss, skapar fuktiga dagar.
Till havet hör något så unikt som skärgården. Tiotusentals öar ringlar längs fastlandet som ett pärlband från norr till söder.
Vilken del av världen förutom vår kan mäta sig med detta? Grekland? Ja, kanske, men alls icke så tillgängligt, så nära.
Den sörmländska skärgården är jämfört med andra skärgårdar speciell. Den är inte så djup, som till exempel St Annas, Stockholms eller Tjust skärgårdar.
Men den sörmländska skärgården har sin charm och är väldigt nära och lätt tillgänglig, om du frågar mig, kära läsare.
Den är inte alls lika exploaterad som många andra skärgårdar. Det går att i stort sett lägga till vid vilken holme som helst, det privata ägandet är inte så utsträckt.
Det gör att du kan finna dig en egen liten vik, en egen lagun, en egen solvarm klippa.
När jag visat skärgården för bekanta från andra sidan jordklotet har de förundrats och förtjusats och varit uppfyllda med frågor.
– How many islands is it?
– I Nyköping, Oxelösund och Trosa är det cirka 2 800, svarar jag.
Oxelösund har, kära läsare, 365 öar. En ö för varje dag under ett år att besöka. I Oxelösunds skärgård är den obrutna horisonten ständigt aktuell. Det blå vattnet, lite mer saltstänk, blåstången men också lite kyligare när vinden ligger på.
Till Oxelösund kan du ta dig ut med bil direkt i ytterskärgården (Femöre) eller innerskärgården (Jogersö). I Oxelösund är det med egen båt bara att välja styrbord eller babord och fem minuter senare har du ditt eget skär.
Nyköpings skärgård är också nära – för den som bor i Horn, Lappetorp och längs Trosavägen vill säga. Här kan du via Stendörrens hängbroar komma ut i skärgården utan båt.
Men för Nyköpingsbor ingår minst tjugo minuter i rännan innan man når öppet hav (Örsbaken) och skärgården.
Nyköpings skärgård är annorlunda mot Oxelösunds. Här finns ett större utbud av öar och innerskärgård och möjlighet att ta en glass på Broken eller en bit mat vid Svärdsklova, sova över på vandrarhem (Sävö).
Nå, om jag nu vill besöka skärgården vart ska jag styra kosan? Frågar du skärgårdsveteranerna Lars Sandin, som arbetat som lots i 45 år, och Nils Kjellberg, permanentboende på Ringsö, blir svaret olika.
– Hävringe, den ön är i särklass. Där finns allt, kultur, fågelritk, säl, säger Lars Sandin.
– Persö, är den mest spännande ön med sin kalksten, klapperstensfält och idegranar, säger Nils Kjellberg.
På Persö råder dock landstingsförbud fram till 15 augusti.
Frågar du mig, kära läsare, svarar jag Beten med sin sandstrand och utsikt mot horisonten och Ringsö, som bjuder på hjort och djupa vikar.