Båtbottenfärger kan innebära att giftiga ämnen släpps ut i de kustnära vattnen där de i sin tur kan skada känsliga, vattenlevande växter och djur. Det finns listor över godkända färger för Östersjön hos exempelvis Kemikalieinspektionen.
Havstulpaner, som är det som båtägare mest av allt brukar vilja undvika på båtbotten, är små kräftdjur som filtrerar plankton ur vattnet. De är den största anledningen till att man använder båtbottenfärg, men det går att klara sig utan. Skärgårdsstiftelsen uppmanar nu båtägare i Sörmlands län att se upp för havstulpaner som sätter sig på båtbotten.
– Havstulpanerna sätter sig fast under en kort tid och den infaller just nu. Men tar man upp båten innan de fått fäste och tvättar av botten så lossnar de. Ett annat knep är att köra in sin båt i en sötvattenssjö, exempelvis Mälaren. Efter något dygn i den miljön dör havstulpanerna, säger Göran Andersson som är förbundssekreterare i Svealands kustvattenvårdsförbund.
Det finns speciella båtbottentvättar. Var de finns kan man exempelvis se på sajten batmiljo.se. Bland annat finns en i Nyköping och en i Trosa.
– På det här sättet slipper man ha båtbottenfärg. Algerna sätter sig under en längre period, men är lättare att tvätta bort jämfört med de havstulpaner som fått sätta sig ordentligt, fortsätter Andersson.
Om de inte tas bort tillräckligt fort blir kalkskalet hårt och det blir också svårare att få bort dem. Havstulpaner gör att det blir mer motstånd när du kör båten vilket gör att det också går åt mer bränsle.