Övergödningen är ett av de stora miljöproblemen för Östersjön. Näring som kommer från bland annat avlopp och läckage från jord- och skogsbruk skyndar på algblomningen, som de senaste veckorna kommit igång på allvar.
Just nu vimlar det av semestrande båtfolk i den sörmländska skärgården. Algblomning till morgondoppet står knappast på önskelistan, samtidigt bidrar fritidsbåtsanvändarna själva till övergödningen.
– Mängden är förhållandevis liten jämfört med exempelvis jordbruken, men det är viktigt att jobba med alla små bäckar. Tömmer man ut latrintanken kan effekten bli väldigt lokal. Framförallt handlar det om hygien, det är inte så trevligt om tanken töms i en naturhamn där andra rör sig, säger Göran Andersson som är förbundssekreterare för Svealands kustvattenvårdsförbund.
Sedan förra våren är det lag på att fritidsbåtar ska tömma sin latrintank på speciella stationer, till exempel vid gästhamnar. Bland annat finns det möjlighet att tömma i Nävekvarn, Nyköping, Oxelösund och Trosa.
– Jag vet att det inte har fungerat helt problemfritt överallt. Men det finns en bra sajt där man kan se vilka som är i drift och var de finns, fortsätter Andersson.
De senaste dagarna har algblomningen kommit igång ute i den öppna Östersjön.
– Det är flera olika faktorer som bidrar och varit gynnsamma nu. Vindarna har stämt och det har varit varmt och mycket sol samtidigt som det inte varit så stor omrörning i vattenmassan. Sedan bidrar näringstillförseln, säger Göran Andersson.
Niklas Persson bor på ön Harstena i Östergötlands skärgård, där han driver företaget Harstena Jakt, inriktat på fiske och jakt på fågel.
– Jag tycker att tången har blivit bättre, i alla fall där ute. Även fisket är bra, jag har märkt att abborren har kommit tillbaks igen, det har varit gott om den i år.
Vad gör du - som skärgårdsbo och båtägare - för att värna miljön?
– Jag bottenmålar inte båten speciellt mycket, men jag använder den året runt så jag behöver inte det.
Kjell Andersson på Femöres gästhamn i Oxelösund berättar att han sett en liten ökning av folk som tömmer latrintanken sedan den nya lagen infördes.
– Men folk sköter det själva, så jag märker inte så mycket av det. Det är gratis att använda de här anläggningarna, säger han.
Andra saker som påverkar miljön i skärgården är nedskräpning, spökgarn som driver omkring och fortsätter att fånga fisk fastän ingen tar upp dem, samt skrotbåtar som ligger kvar på uppläggningsplatser i åratal.
– Det handlar ofta om folk som ledsnat och så blir båtarna liggande i många år, säger Göran Andersson.
Vid sjömacken i Nyköpings hamn har Magnus Och Annika Larsson precis tömt latrintanken på sin båt.
– Jag tror att den här lagen, att man inte får tömma latrintanken till havs, behövdes, för innan den fanns var det få ställen där det gick att tömma på, säger Annika Larsson.
– Nu finns det gott om förutsättningar, i alla fall på östkusten. Jag har inte hört om att folk tömmer tanken ute till havs, men gör de det så berättar de det nog inte. Det blir mer som en nödlösning, säger Magnus Larsson.
De har sett en hel av ostkustens skärgård i år. De är inne på sin femte vecka som de är ute med båten. En sak som de tycker kan bli bättre är sopsorteringen vid gästhamnar.
– Vi var vid en liten gästhamn på Ingmarsö där de hade kompostering av matavfallet. Vi fick en liten kompostpåse när vi checkade in, berättar Annika Larsson.