När mannen greps, anhölls och häktades i maj i fjol var han misstänkt för sexualbrott mot fyra unga flickor. En månad senare var antalet målsägare uppe i elva. Först efter nästan åtta månaders utredningsarbete har antalet målsägare slutat att växa och stannat vid närmare 70.

Mannen är misstänkt för våldtäkt mot barn, barnpornografibrott, utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt övergrepp och sexuella ofredanden. Övergreppsanklagelserna är kopplade till fall där han förmått flickorna att penetrera sig själva med olika saker. Flertalet övergrepp har mannen spelat in.

Målsägarna finns över hela landet, bland annat i Sörmland, Östergötland, Stockholm, Dalarna, på västkusten, Norrland och Skåne.

Det första delgivningsprotokollet har nyligen lämnats till den misstänkte och hans försvarare.

Den misstänkte mannen har mellan 2011 och 2017 under falska identiteter kontaktat och under lång tid odlat kontakter med minst 60-70 flickor födda 2002-2006, över nätet. Två av flickorna träffade han fysiskt vilket resulterat i brottsmisstankar om våldtäkt mot barn.

En av våldtäkterna ska ha skett på en ort i Dalarna 2015, den andra i Stockholm 2013.

Polisen kom Eskilstunabon på spåren via utredningar som inledningsvis var kopplade till ärenden i Östergötland och Göteborg. När mannens identitet blev känd för polisen och en husrannsakan genomfördes i hans hem i centrala Eskilstuna fann man mängder av så kallad lagringsmedia. Det filmade materialet, chattloggar och annan korrespondens har granskats av polisens specialutredare i Norrköping, som också har lyckats identifiera rekordmånga målsägare.

Kammaråklagare Thomas Bergström vid Åklagarkammaren i Eskilstuna lovordar polisens insats.

‒Det är makalöst imponerande att de har kunskapen och uthålligheten och förmågan att ta sig an såna här ärenden. Det är en väldigt bra organisatorisk lösning att sätta ihop folk som är kunniga och som skapar rutiner för hur man går igenom ett omfattande material. Men trots att man har dedikerad personal blir det mycket tidskrävande. Utan deras insats skulle det ha tagit ännu längre tid, om det ens hade varit möjligt, säger Thomas Bergström.

Enligt åklagaren är bevisläget gott. Den misstänkte har medgett mycket av det som läggs honom till last och han har inte motsatt sig att vara fortsatt häktad. Det inspelade materialet av övergreppen som hittats hos mannen väntas bli den tyngsta bevisningen mot honom.

Man omhäktades förra veckan fram till den 15 februari. Något åtal väntas dock inte kunna väckas förrän till våren.

‒Jag skulle bli förvånad om vi är klara i februari. Polisen fortätter att sätta samman protokollen för varje målsägare och eftersom det är så många är det en tidsödande process

Hur stort är det här fallet i en nationell jämförelse?

‒Det är ett av de största i landet. Det har funnits ärenden med över 100 målsägare men det här är väldigt omfattande. Än så länge vet jag inte hur många gärningstillfällen varje målsägare har. Om det är ett övergreppsbrott per målsägare så har vi cirka 70, men är det 40 övergrepp per målsägare (2 800) så kommer det förstås att påverka straffvärdet.

Tror du att vi får allt fler stora sexbrottshärvor avslöjade i takt med att polisens kompetens ökar?

‒Ja, tyvärr så tror jag inte att vetskapen om att polisen försöker utreda brott av den här typen avhåller män från att försöka hitta nya brottsoffer. Vi kan nog utgå från att det kommer flera liknande fall.

Vad säger den misstänkte?

‒Han medger många omständigheter. Materialet finns ju inspelat och anträffat där han finns så det är inte mycket att förneka, säger Thomas Bergström.

Mannen har varit ungdomsledare och styrelseledamot i en idrottsförening i Eskilstuna. Inget av de brott han misstänks för ska dock ha skett i det sammanhanget.