Sparbankshuset ärvackraste huset

Nyheter
NYKÖPING: Sparbankshuset är Nyköpings vackraste hus. Stadhuset det fulaste.Det blev utgången av SN:s omröstning om Nyköpings vackraste respektive fulaste hus, en av många aktiviteter i samband med utställningståget Spåra staden.Utställningen finns i Nyköping från och med i morgon och en dryg vecka framåt.

Spåra staden är ett utställningståg som turnerar runt i Sverige och nu kommer att finnas i Nyköping till och med den 13 december.
Utställningen är ett projekt som i mycket vid mening handlar om staden som den varit, är och kan bli. Spåra staden handlar, exempelvis, om stadens arkitektur, stadsmiljöer, människorna, ljus, ljud och dofter.
Utställningståget stannar på många orter i landet. På fyra av dessa, varav Nyköping är en, gör arrangörerna dessutom en extra satsning i form av ett seminarium om respektive ort. Ett seminarium som, bland annat, kommer att handla om stadsmiljön, boendefrågorna och arkitekturen på orten.
I första hand är utställningståget tänkt för eleverna på högstadiet och gymnasiet, men allmänheten kommer också att få tillfälle att besöka den.


Hundratals röster

Hundratals röster kom in till SN i omröstningen om Nyköpings vackraste respektive fulaste hus.
Sparbankshuset på Öster, beläget precis vid Stadsbron och Nyköpingsån, blev god marginal utsett till Nyköpings vackraste hus.
På ett sätt en lämplig jubileumsutmärkelse till huset, som just i år fyller 100 år.
Jätteroligt att Sparbankshuset utsågs till Nyköpings vackraste, säger Hans-Olof Ebbesson, chef för bankens Nyköpingsregion.
Historiska fakta kring Sparbankshuset är att det ritades av arkitekterna Fritz Ullrich och E Hallqvist, och hade kostat 98 000 kronor att bygga när det stod färdigt att ta emot de första kunderna 1 oktober 1898.
På andra plats i klassen Nyköpings vackraste hus kom Rådhuset vid Stora torget.


Rysningar...

Den kanske något tvivelaktiga utmärkelsen Nyköpings fulaste hus går i SN:s omröstning till Stadshuset. Ett Stadshus som varit föremål för mycket diskussion sedan det invigdes 11 december 1969 av dåvarande landshövdingen Ossian Sehlstedt.
Vid invigningen sade Ossian Sehlstedt att han kände rysningar av välbehag längs ryggraden när han tittade på det nybyggda Stadshuset. Att döma av resultatet i SN:s omröstning frambringar åsynen av Stadshuset fortfarande rysningar, men inte alltid av välbehag...
Efter en arkitekttävling som kom att omfatta 146 förslag ritades Stadshuset till slut av två danska arkitekter, Jean-Jaques Baruel och Paul Niepoort.
När Stadshuset stod klart 1969 slutade byggnotan på 22 miljoner kronor.