FramgĂ„ngsrikt restaurangpar vill öppna eget – hemma

Hon Ă€r köksmĂ€stare och han Ă€r restaurangchef. Emma och Gustaf Dolk beskriver den vĂ€lrenomerade Årerestaurangen Granen som sin första bebis. Nu tar de sina favoritingredienser frĂ„n fjĂ€llet och flyttar till Sparreholm.

"Vi Àlskar mat och vin, vi lever det! Och nu hoppas vi att vi ska kunna inspirera andra", sÀger Emma Dolk som ska flytta hem till Sparreholm och öppna en hemmarestaurang.

"Vi Àlskar mat och vin, vi lever det! Och nu hoppas vi att vi ska kunna inspirera andra", sÀger Emma Dolk som ska flytta hem till Sparreholm och öppna en hemmarestaurang.

Foto: Matilda Lantz

Sparreholm2021-03-26 21:03

Emma Dolk frĂ„n Sparreholm hade redan jobbat pĂ„ restaurangen i sex Ă„r nĂ€r Östersundssonen Gustaf Dolk började 2016. Nu hĂ„ller han deras nyvakna bebis i famnen, samtidigt som de visar runt pĂ„ den kuperade höjden strax bortom KroksĂ€tter dĂ€r Emma vĂ€xte upp. Leran klafsar under skorna nĂ€r Gustaf Dolk tar nĂ„gra steg Ă„t höger och utbrister: 

– Nu stĂ„r vi nĂ€stan i ditt rum, Frank!

Samtidigt visar Emma Dolk var yttervÀggarna pÄ det framtida hemmet Àr tÀnkta att löpa, var ytterdörren skulle kunna placeras och var det intilliggande potatislandet Àr tÀnkt att grÀvas.

Familjen Dolk flyttar hem. Nu bygger de sitt drömhus i nÀrheten av Emmas Dolks barndomshem strax utanför Sparreholm.
Familjen Dolk flyttar hem. Nu bygger de sitt drömhus i nÀrheten av Emmas Dolks barndomshem strax utanför Sparreholm.

De har nÀmligen bestÀmt sig för att ta med sig det bÀsta frÄn sitt fjÀll och flytta hem till hjÀrtat av Sörmland. HÀr, pÄ höjden mellan övriga medlemmar ur Dolkfamiljens olika hus och jÀrnvÀgsspÄret, vill de bÄde bo och arbeta. Planen Àr nÀmligen att driva en egen konceptrestaurang i hemmet.

– Vi tĂ€nker att man till exempel kan fĂ„ vara med och lĂ€ra sig göra pasta eller koka fond, sĂ€ger Emma Dolk.

Upplevelsen ska vara avslappnad, men med rÄvaror av högsta kvalité. Krögarparet har en idé om att engagera lokala jaktlag, att anvÀnda nötkött frÄn gÄrden som hennes pappa Per Dolk driver och att servera grödor de sjÀlva har odlat. Och till det ska det serveras noga utvalda viner, frÀmst av blÄ nebbiolodruvor frÄn Piemonte i Italien.

Nu invÀntar de bygglov för att fÄ börja sitt drömprojekt pÄ riktigt.

Sparreholmskocken Emma Dolk har fria hÀnder i köket pÄ Granen. HÀr har hon svÀngt ihop en friterad lökring fylld med rÄbiff pÄ oxe, bakad ÀggkrÀm, örtchips och rostad sesam.
Sparreholmskocken Emma Dolk har fria hÀnder i köket pÄ Granen. HÀr har hon svÀngt ihop en friterad lökring fylld med rÄbiff pÄ oxe, bakad ÀggkrÀm, örtchips och rostad sesam.

Restaurang Granen i Åre har upprepade gĂ„nger prisats för att ha den bĂ€sta italienska vinlistan i Sverige, enligt Star wine list. Rapparen och entreprenören Petter Askergren gick in som delĂ€gare i restaurangen 2017 och flyttade dĂ„ dit sin egen vinsamling, vilket blev starten pĂ„ verksamhetens ökade fokus pĂ„ dryck.

Nu bygger Gustaf Dolk sin egen samling och kommer Àven i den egna verksamheten att fokusera pÄ det italienska och ser fram emot att hÄlla vinprovningar i Sparreholm. De vill att gÀsterna bÄde ska fÄ en hÀrlig upplevelse, men samtidigt ha chans att lÀra sig nÄgot nytt.

– Det ska vara anpassat för ett mindre gĂ€ng. Man ska kĂ€nna att man Ă€r hemma hos oss, men samtidigt ska det vara vĂ€ldigt professionellt, sĂ€ger Emma Dolk.

Emma, Gustaf och Frank Dolk visar var deras framtida hus, med tillhörande restaurangverksamhet, ska ligga.
Emma, Gustaf och Frank Dolk visar var deras framtida hus, med tillhörande restaurangverksamhet, ska ligga.

Än sĂ„ lĂ€nge finns inget spĂ„r av den nĂ€stan 300 kvadratmeter stora villa, som de hoppas ska torna upp sig pĂ„ platsen nĂ€sta Ă„r. Endast nĂ„gra gula markörpinnar vittnar om planen som har arbetats fram tillsammans med en arkitekt.

– Det blev kanske större Ă€n vi först hade tĂ€nkt, men bara köket och vardagsrummet Ă€r nĂ€stan hundra kvadrat tillsammans, sĂ€ger Gustaf.

Den ytan, och vinkÀllaren, var paret snabba och noga med att planera in i minsta detalj. Det kunde arkitekten snabbt konstatera, men med övriga ytor var experthjÀlpen vÀlbehövlig.

Granen har blivit som ett andra, eller första hem, för Emma och Gustaf Dolk. Men nu ska de ta med sig sina erfarenheter frÄn restaurangen och etablera sig i Emmas födelseort, Sparreholm.
Granen har blivit som ett andra, eller första hem, för Emma och Gustaf Dolk. Men nu ska de ta med sig sina erfarenheter frÄn restaurangen och etablera sig i Emmas födelseort, Sparreholm.

– Det Ă€r liksom de rummen som vi lever i, sedan behövs det lite sovrum för att stoppa in alla i för att sova, men det Ă€r inte sĂ„ noga, sĂ€ger Emma och skrattar.

Senast nĂ€sta jul planerar familjen att vara pĂ„ plats i huset. DĂ€r ser de fram emot att fĂ„ uppleva tydligare Ă„rstider och varmare dagar Ă€n i Åre. MĂ„nga av de grödor de ser fram emot att kunna odla och servera, har de haft svĂ„rt att fĂ„ tag pĂ„ riktigt lokalt. Det har varit för kallt.

– Förra Ă„ret lyckades vi i princip inte hitta nĂ„gon svamp alls. Men nĂ€r vi stannade med bilen och gick ut hĂ€r sĂ„ fanns det hur mycket som helst. DĂ„ sa Gustaf "HĂ€r ska vi bygga vĂ„rt hus!". Och nu blir det sĂ„, sĂ€ger Emma Dolk.

Emma Dolks pÄskmiddag

FörrÀtt: Grillad vit sparris med hollandaise, rostad hasselnötter, hyvlad parmesan reggiano och finhackad grÀslök.

VarmrÀtt: VÄrkyckling stekt i rosmarin och smör, sotad knippemorot, lÀttpicklad polkabeta. Serverat med fÀrskpotatis vÀnd i ramslökspesto och strimlad grönkÄl.

Dessert: Bakad cheesecake med citron och hallon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!