Emma Dolk frĂ„n Sparreholm hade redan jobbat pĂ„ restaurangen i sex Ă„r nĂ€r Ăstersundssonen Gustaf Dolk började 2016. Nu hĂ„ller han deras nyvakna bebis i famnen, samtidigt som de visar runt pĂ„ den kuperade höjden strax bortom KroksĂ€tter dĂ€r Emma vĂ€xte upp. Leran klafsar under skorna nĂ€r Gustaf Dolk tar nĂ„gra steg Ă„t höger och utbrister:
â Nu stĂ„r vi nĂ€stan i ditt rum, Frank!
Samtidigt visar Emma Dolk var yttervÀggarna pÄ det framtida hemmet Àr tÀnkta att löpa, var ytterdörren skulle kunna placeras och var det intilliggande potatislandet Àr tÀnkt att grÀvas.
De har nÀmligen bestÀmt sig för att ta med sig det bÀsta frÄn sitt fjÀll och flytta hem till hjÀrtat av Sörmland. HÀr, pÄ höjden mellan övriga medlemmar ur Dolkfamiljens olika hus och jÀrnvÀgsspÄret, vill de bÄde bo och arbeta. Planen Àr nÀmligen att driva en egen konceptrestaurang i hemmet.
â Vi tĂ€nker att man till exempel kan fĂ„ vara med och lĂ€ra sig göra pasta eller koka fond, sĂ€ger Emma Dolk.
Upplevelsen ska vara avslappnad, men med rÄvaror av högsta kvalité. Krögarparet har en idé om att engagera lokala jaktlag, att anvÀnda nötkött frÄn gÄrden som hennes pappa Per Dolk driver och att servera grödor de sjÀlva har odlat. Och till det ska det serveras noga utvalda viner, frÀmst av blÄ nebbiolodruvor frÄn Piemonte i Italien.
Nu invÀntar de bygglov för att fÄ börja sitt drömprojekt pÄ riktigt.
Restaurang Granen i à re har upprepade gÄnger prisats för att ha den bÀsta italienska vinlistan i Sverige, enligt Star wine list. Rapparen och entreprenören Petter Askergren gick in som delÀgare i restaurangen 2017 och flyttade dÄ dit sin egen vinsamling, vilket blev starten pÄ verksamhetens ökade fokus pÄ dryck.
Nu bygger Gustaf Dolk sin egen samling och kommer Àven i den egna verksamheten att fokusera pÄ det italienska och ser fram emot att hÄlla vinprovningar i Sparreholm. De vill att gÀsterna bÄde ska fÄ en hÀrlig upplevelse, men samtidigt ha chans att lÀra sig nÄgot nytt.
â Det ska vara anpassat för ett mindre gĂ€ng. Man ska kĂ€nna att man Ă€r hemma hos oss, men samtidigt ska det vara vĂ€ldigt professionellt, sĂ€ger Emma Dolk.
Ăn sĂ„ lĂ€nge finns inget spĂ„r av den nĂ€stan 300 kvadratmeter stora villa, som de hoppas ska torna upp sig pĂ„ platsen nĂ€sta Ă„r. Endast nĂ„gra gula markörpinnar vittnar om planen som har arbetats fram tillsammans med en arkitekt.
â Det blev kanske större Ă€n vi först hade tĂ€nkt, men bara köket och vardagsrummet Ă€r nĂ€stan hundra kvadrat tillsammans, sĂ€ger Gustaf.
Den ytan, och vinkÀllaren, var paret snabba och noga med att planera in i minsta detalj. Det kunde arkitekten snabbt konstatera, men med övriga ytor var experthjÀlpen vÀlbehövlig.
â Det Ă€r liksom de rummen som vi lever i, sedan behövs det lite sovrum för att stoppa in alla i för att sova, men det Ă€r inte sĂ„ noga, sĂ€ger Emma och skrattar.
Senast nÀsta jul planerar familjen att vara pÄ plats i huset. DÀr ser de fram emot att fÄ uppleva tydligare Ärstider och varmare dagar Àn i à re. MÄnga av de grödor de ser fram emot att kunna odla och servera, har de haft svÄrt att fÄ tag pÄ riktigt lokalt. Det har varit för kallt.
â Förra Ă„ret lyckades vi i princip inte hitta nĂ„gon svamp alls. Men nĂ€r vi stannade med bilen och gick ut hĂ€r sĂ„ fanns det hur mycket som helst. DĂ„ sa Gustaf "HĂ€r ska vi bygga vĂ„rt hus!". Och nu blir det sĂ„, sĂ€ger Emma Dolk.