Vid lunch på fredag sprakar sommarens festligaste helg i Nyköpings igång. Först upp på torgets scen är talangerna i tävlingen Stjärnskott.

– Det är nio lokala ungdomar som tävlar i den rikstäckande tävlingen Stjärnskott, som bland annat Zara Larsson medverkade i när hon var yngre, berättar Anna Öhrner, kulturprogramansvarig, när SN möter henne och kollegan Karin Mehler.

Festdagarna i Nyköping har arrangerats sedan 1987 – tidigare kallades det för Nyköpings karneval.

– Sedan starten har den här helgen handlat om att bjuda på en härlig folkfest för hela familjen.

Arbetet med festdagarna har pågått hela våren.

–Vi är jätteglada för de bokningar vi har fått till. Vi hoppas vi har hittat något som passar alla.

På fredagen intar Albin Johnsén med hiten ”Din soldat” scenen, följt av Nyköpingsbandet Soulsting som återförenas för den är spelningen.

Längs storgatan kommer det finnas knallar, food trucks och på Nicos skolgård snurrar tivolit. på Torgetterassen kan man käka en bit mat och umgås.

– Vid 18 på lördag kliver Renaida -Nyköpings egna stjärna, eller Sveriges stjärna upp på scenen. Därefter tar en annan stjärna vid:

Molly Sandén, med singlarna ”Rygg mot rygg” och ”Utan dig” gjorde hon braksuccé 2017 och gick rakt in på topplistorna. Båda låtarna streamade snabbt platina och blev stora hits på radio.

– Men lördagen är inte slut där, sen har vi tagit in ett Partykonceptet Global Beats, så vi hoppas det kommer dansas ordentligt på stora torget på lördag kväll.

Hur mycket publik räknar ni med?

–På torget kan det bli 4000 personer om det blir riktigt bra drag, kanske till och med fler om vädret

håller i sig, de följer väderrapportertingen timme för timme.

Hur viktigt är det här för Nyköping som stad?

– Stan lever ju upp så mycket, tror det finns ett behov att uppleva staden under sommaren. Kanske når vi ut till en annan publik också, än man gör på Culturum och teatern där det händer mer under de andra årstiderna.

Det är ju väldigt speciellt att kommunen bjuder Nyköpingsborna på det här, vi är osäkra på hur vanligt det är att kommuner går in och gör det, menar Anna och Karin.

Vad kan publiken förvänta sig?

Härlig stämning, trevligt och folkligt med inte för svåra akter.

Vad hoppas ni på av Nyköpingsborna?

–Att de kommer! Och att de vågar pröva gå på mindre kända akterna och artisterna.

Anna uppmanar alla att lämna bilen hemma, ta cykeln istället!