Östersjön mår bättre – men belastas fortfarande av övergödning

– Östersjön mår på många sätt bättre än på 1980-talet, men är fortfarande belastat av exempelvis övergödning, säger Östersjöinformatören Markus Nord.

Stendörren2016-07-28 11:00

Det 16-gradiga vattnet tränger igenom våtdräkten, men värms fort upp. Spotta i cyklopet, en rejäl tugga om snorkeln och sedan öppnar sig en ny värld under ytan. Till en början handlar den vattenskola som arrangeras vid Naturum vid Stendörren om att använda snorkel och cyklop, men huvudsyftet är att få en förståelse för och uppleva livet under ytan.

– Kunskapen är ofta dålig om hur det ser ut i naturen och kunskapen är ofta ännu sämre om havet än om skogen. Förhoppningsvis kan folk få upp intresset, kanske genom att besöka Naturums nya utställning, och själva utforska sitt eget skär, säger Östersjöinformatören Markus Nord från Naturumet i Västervik som håller i vattenskolan.

Han berättar att Östersjön generellt sett mår bättre än på 1980-talet, men att situationen är långt ifrån problemfri.

– Östersjön är belastad av algblomning. Det finns inga vatten som inte påverkas, men samtidigt har grunda kustnära vatten blivit bättre tack vare de åtgärder som gjorts. Det kan dock ta lång tid innan resultaten syns och det är inte alltid lätt att se dem om man inte har kunskap.

– Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram positiva saker, som att jordbruket minskat sitt näringsläckage. Samtidigt ligger skogsbruket efter och behöver ta sitt ansvar för att minska näringsbelastningen.

En annan sak han vänder sig emot är att en del djur, som exempelvis säl och skarv, beskylls för att förstöra.

– I nästan alla fall är det i grunden människans fel. Om vi sett till att det inte finns tillräckligt med fisk, då får exempelvis sälen leta mat på nya ställen, som i fiskarnas nät.

Bland tången finns det mer liv än vad många kan föreställa sig. Den är både barnkammare, matplats och gömställe för många av de djur som lever i skärgården.

En av dem som tagit en närmare titt under ytan är Elsa Strömberg.

– Jag såg många fiskar, ett stim med spigg och en abborre där borta vid bryggan. Jag var inte så bra på att snorkla innan, men nu har jag lärt mig lite mer, säger hon.

– Sedan har jag lärt mig mer om blåstången. Det blir som ett höghus för spiggen och en restaurang för abborrarna, fortsätter Elsa Strömberg.

Susanna Engman från Studiefrämjandet är en av dem som arbetat för att få hit vattenskolan.

– Det gäller att de unga förstår vidden av att bevara Östersjöns välmående. Det är de som ska ta över. Man behöver vara ute i naturen och uppleva den för att förstå varför vi måste vara rädda om den, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om