– Hela Stensund vänder på nåt sätt om på sommaren och blir en mötesplats för många olika typer av människor, som också växlar mellan veckorna, säger Anneli Sahlin, rektor för Stensunds folkhögskola.

– Det skapar en fantastiskt fin stämning, en gemenskap, säger hon.

Sommarkurser hålls under veckorna 26, 27, 31 och 32. För de första två veckorna ska anmälan vara inne senast 12 maj, för de sista räcker det att ansöka före 17 juni. Och det finns mycket att välja på, allt från silversmide kombinerat med yoga, mandalamålning och "vedic art" till att paddla havskajak, och skriv- och sångkurser.

Artikelbild

Enligt Anneli Sahlin, rektor för Stensunds folkhögskola, är det många kursdeltagare som kommer tillbaka från år till år och blir lite som ambassadörer för Stensund.

– Jag gillar silversmide, jag brukar gå och hälsa på dem när de håller på. Och mandalamålning med två jätteduktiga lärare... Det är den här mixen, man går förbi och hör att de sjunger i trädgården, säger Anneli Sahlin när hon ombeds välja en personlig favorit bland sommarens kurser.

Nytt för i år är ett "aktivt retreat". Då fylls en av skolans större träsegelbåtar upp med elever som under en vecka seglar runt mellan öarna i skärgården, med det gemensamma målet att motstå "behovet" att dela med sig av sina upplevelser på sociala medier. För första gången hålls det också en "vanlig" seglingskurs med traditionella träbåtar.

– Vi vill utnyttja båtarna som byggs på vår båtbyggarlinje lite mer, säger Anneli Sahlin.

Eftersom alla kursdeltagare även bor på skolan – internat och helpension ingår i sommarkurserna, något som även möjliggör gemensamma kvällsaktiviteter – finns det stora möjligheter att verkligen mötas och ta del av varandras erfarenheter och perspektiv.

Artikelbild

– Det är en mötesplats som ligger i närheten av stora städer, men där man har möjlighet att logga ut från det högpresterande samhället, säger Anneli Sahlin om Stensund.