I somras berättade SN om de nya, tuffa antagningskraven. Rikspolisstyrelsen (RPS) tar inte längre hänsyn till folkhögskolornas omdömessystem - därmed kan inte eleverna vid Stensunds polisförberedande kurs längre konkurrera om platserna till polisutbildningen.
Artikeln fick sommartrosingen och språkröret Gustav Fridolin (MP) att reagera. Partiet ställde en skriftlig fråga till utbildningsminister Jan Björklund (FP) angående den polisförberedande kursens framtid.
Justitieminister Beatrice Ask (M) gav svar, att regeringen noggrant ska följa utvecklingen. När väl RPS, Folkbildningsrådet och regeringsföreträdare möttes tidigare i september, fick folkhögskolorna ett dystert besked: RPS tänker inte rubba på urvalsreglerna, gymnasiebetyg krävs fortfarande för att bli antagen till polisutbildningen.
– Jag har slutat att häpnas. Men nu måste vi bygga ett politiskt nätverk i frågan, för att visa på hur allvarligt hot det här är mot svensk folkhögskola, säger Stensunds rektor, Tommy Fogelberg.
Britten Månsson-Wallin, generalsekreterare på Folkbildningsrådet, är upprörd över beskedet:
– Beslutet är oacceptabelt. RPS ansåg att man utrett frågan i tre år, men man hade glömt att informera oss.
Allvarligt är att beslutet inte bygger på någon utvärdering om att folkhögskoleeleverna skulle klara sig sämre på polisutbildningen, enligt Månsson-Wallin.
– Vi upplevde det mer som en teknisk fråga, en rationell lösning från deras sida. Jag förstår fortfarande inte skälet, det är respektlöst mot eleverna.
I förra veckan skrev Folkbildningsrådets styrelse till rikspolischefen Bengt Svenson för att få honom att ompröva beslutet. På Stensund har terminen börjat för en något mindre klass än vanligt.
– Jag tror vi tappat fem elever sedan i somras. Men formen för utbildningen ligger fast, i alla fall under det här läsåret, säger Tommy Fogelberg