Den 1 juli ska de nya hastighetsbegränsningarna börja gälla i Stjärnhov. Förslaget, som är en fortsättning på kommunens utredning "Rätt fart i staden", handlar bland annat om att hastigheten på väg 57 i centrala Stjärnhov sänks till 40 kilometer i timmen. Även delar av Kyrkvägen föreslås få en hastighetsbegränsning på 40 kilometer i timmen.
– Det handlar ett verkställande av arbetet "Rätt fart i staden". Och det är beslutat sedan tidigare att vi ska ha 40 kilometer i timmen i våra tätorter och 30 kilometer i timmen i villakvarter, säger Ghita Sjösteen, teknisk chef i Gnesta kommun.
Nya gränser för tättbebyggt område öppnar upp för kommunen att besluta om hastigheten i området. Men ändringen innebär också olika hastigheter inom en kort sträcka, kör man från Gnesta in i Stjärnhovs tätort blir det först 60 kilometer timmen, sedan 40 i cirka 550 meter, och därefter befintliga 50 kilometer i timmen utanför tätorten.
– Trafikverket äger väg 57 som går genom centrala Stjärnhov, men kommunen har fått ett beslut om att det här ska räknas som tättbebyggt område och då kan kommunen fatta ett beslut om hastigheten i det området. Men jag vet att Trafikverket håller på att kolla på sina delar, där det är 50 kilometer i timmen, säger Sjösteen.
Tre olika hastigheter inom en kort sträcka ser hon, trots kritik från Stjärnhovs byalag i frågan, inte som ett problem.
– Det finns många sådana ställen, och varje förare upplever det på olika sätt. Vi kunde tillmötesgå vissa av byalagets krav, medan andra inte.
Som svar på önskan om fartkamera, hänvisar hon till Trafikverket.
– En fartkamera kan inte kommunen ta beslut om, det är fel instans, det är till Trafikverket man får gå.
De nya hastighetsbegränsningarna i Stjärnhov är det sista steget inom kommunens översyn "Rätt fart i staden". Gnesta, Björnlunda och Laxne har sedan tidigare fått sänkta hastighetsbegränsningar på flertalet sträckor inom tätorten. Det har dröjt med verkställande i Stjärnhov då Trafikverket var i gång med en hastighetsöversyn av vägarna utanför tättbebyggt område, men nu har den avbrutits i väntan på ett nytt planeringsverktyg för hastighetsanalys.
– Kommunen gör det här arbetet för att få en bättre trafiksituation i våra tätorter, sedan kommer vi att utvärdera nästa år och se om det blev en sådan effekt som vår studie visade på, säger Sjösteen.