Under 2013 fattade regeringen beslut om en lagändring som ger Migrationsverket utvidgade möjligheter att anvisa asylsökande ensamkommande barn, både till kommuner som har och inte har någon överenskommelse om mottagande. Gnesta kommun har en överenskommelse om att ta emot minst fyra barn per år, barn som sedan placeras i andra kommuner eftersom det i Gnesta inte finns något anpassat boende.
Men från och med nu finns möjligheten för Gnesta att inte bara ansvara för barnen utan att också låta dem bo i kommunen. Under våren öppnar nämligen HVB-Nour, ett boende för ensamkommande och asylsökande barn. Verksamheten kommer husera i Gryts Kyrkby och grundaren Masoud Rupush berättar entusiastisk om verksamheten och sina visioner:
– Det handlar om barn som kommer direkt från sina hemländer och vi ska hjälpa dem få en bra start här. Lagstiftningen säger att vi ska vara barnens förlängda arm och det är precis det vi ska vara. Får de ont i magen ska vi se till att de får träffa en läkare, vi ska följa med dem på utvecklingssamtal i skolan och se till att de får en meningsfull fritid. Vi kommer jobba hårt för att de här barnen ska integreras i samhället så snabbt som möjligt, bland annat genom samarbeten med lokala föreningar, säger han.
– Vi ska se till att barnen får en fast punkt för att känna sig trygga och ge dem en tillvaro med fasta rutiner. Vi ska finnas till hands och ge stöd om hopp om en ljus framtid, bekanta dem med det svenska samhället och lära dem om den svenska kulturen, värderingar, möjligheter, skyldigheter och ansvar som varje individ har i det svenska samhället.
Boendet kommer ha tio rum fördelat på tre våningar och det finns tv-rum, biljardbord, gym och replokal som knyter ihop våningarna. Tanken är att ta emot pojkar mellan 15 och 18 år med kvarboende upp till som högst 20 år. Erfaren personal som socionomer och vårdare kommer finnas på plats dygnets alla timmar. En del av personalen är redan nu redo att börja jobba.
– Vi har full beredskap och kan ta emot barn i morgon om det behövs. Vi finns på placeringsjouren som placerar ut barn och dessutom deltar vi just nu i olika upphandlingar med bland annat Strängnäs och Sigtuna kommun.
Har Gnesta kommun visat intresse att köpa platser?
– Vi har haft möte med representanter för kommunen men inte hört mer efter det. Så vi får väl se, säger Rupush.