På schemat i Stjärnhov: Mediekunskap

Hur fungerar yttrande- och tryckfriheten? Hur jobbar en nyhetsredaktion? Vad är egentligen en nyhet? Det har mellanstadieeleverna på Kvarnbackaskolan i Stjärnhov fått lära sig i veckan genom att göra en egen nyhetssändning.

STJÄRNHOV2016-10-21 10:00

Inne på skolsysters rum på Kvarnbackaskolan har en provisorisk tv-studio byggts upp. Tillsammans med Per Hillblom, filmpedagog på Film i Sörmland, ska sjätteklassarna Tim Lagerbäck och Fanny Andersson spela in korta presentationssnuttar.

– Hej och välkomna till Våra Nyheter vecka 42. Den här veckan är det vi i klass 4-5-6 på Kvarnbackaskolan i Gnesta kommun som gör nyhetssändningen, säger Tim Lagerbäck självsäkert till den videoinspelande läsplattan.

– Superbra. Kör den en gång till så har du den, peppar Per Hillblom.

Våra Nyheter – så heter nämligen Film i Sörmlands projekt som samtliga mellanstadieelever på Kvarnbackaskolan i Stjärnhov jobbat med under en veckas tid. Målet är att göra en egen nyhetssändning bestående av små nyhetsinslag som eleverna själva kommit på idéer till, filmat och slutligen klippt ihop.

Slutresultatet läggs sedan upp på Film i Sörmlands Youtube-kanal.

– Vi vill visa att man kan använda sig av praktiskt filmskapande som en del av den dagliga skolundervisningen. Att arbeta med nyheter är också tacksamt eftersom det är ett format som är väl känt hos eleverna, säger Per Hillblom.

Inledningsvis har eleverna fått lära sig om yttrandefrihet och tryckfrihet, till exempel att vem som helst i dag kan och får publicera sig på internet och göra sin röst hörd.

Sedan har eleverna fått lära sig hur en redaktion jobbar, vad som är en nyhet och vilka beslut en redaktion måste ta när man gör nyhetssändningar.

– Målet är att sändningen ska bli fem minuter, så inslagen måste bli korta och då tvingas man ta tuffa beslut om vad som ska väljas bort, säger Hillblom.

Kvarnbackaskolans sex nyhetsinslag tar upp allt från orkanen på Haiti och diabetes till Dagakampen och cykling. All inspelning och redigering har skett på en läsplatta och eleverna har fått jobba så självständigt som möjligt.

– Det märks att eleverna är vana vid film och redan vet mycket bara genom att ha sett mycket tidigare, säger läraren Kerstin Andersson.

Per Hillblom ser att det tekniska kunnandet ökat hos yngre, vilket gör att man i dag inte alltid måste gå igenom hur utrustning fungerar.

– Nu kan man direkt gå in på berättandet, till exempel vad som händer om man ändrar ordningen på några klipp, säger han.

Fanny Andersson, som jobbat med ett nyhetsinslag om diabetes och även skött kameran i den provisoriska tv-studion, tycker att nyhetsveckan varit kul men bitvis svår.

– Det var svårt att välja vilka klipp vi skulle ha, säger hon.

Tim Lagerbäck har förutom att agera nyhetsankare även jobbat med ett nyhetsinslag om den nystartade filmskolan i Stjärnhov.

– Det roligaste har varit att redigera, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om