Det är några minuter kvar innan mattelektionen ska börja och Wera Nygren och Emma Salenius Abring passar på att jobba ikapp lite på datorn. Snabbt och vant klickar de sig igenom divisionsuppgifter och samlar poäng.
– Det där är två, va? frågar Wera.
– Jo, det är två, svarar Emma.
– Jag är ju bra på det här, kolla! ropar Wera glatt och klickar vidare.
Sedan i höstas har Kvarnbackaskolan i Stjärnhov jobbat med Matematiklyftet, Skolverkets satsning för lärare som undervisar i matematik. Syftet är att stärka och utveckla kvaliteten i matteundervisningen och öka elevernas kunskaper.
– Under hela våren ska vi jobba med problemlösning, berättar Kerstin Andersson som håller i dagens lektion.
Matematiklyftets fortbildning sker genom kollegialt lärande, så lärarna på Kvarnbackaskolan och Frejaskolan i Gnesta träffas två timmar i veckan och jämför hur eleverna har tänkt.
– Det finns ju olika sätt att redovisa problemlösning, eleverna här kanske kommer på två olika sätt medan de på Frejaskolan hittar andra metoder, säger Kerstin Andersson.
Dagens stora uppgift handlar om två växter av olika längd och som växer olika snabbt. Men innan eleverna får se frågorna får de först själva gissa vilka slags mattefrågor som skulle kunna formuleras.
– Hur mycket växer de på tre dagar? föreslår Lukas Mählkvist.
– Hur många dagar tills de är lika långa? föreslår Jonna Bodin.
Kerstin Andersson visar upp frågorna: femmorna ska räkna ut hur höga växterna blir på fem dagar och hur många dagar det tar för dem att bli lika långa.
– Ni skulle kunna bli matteboksförfattare! säger hon entusiastiskt.
Jonna Bodin och Elin Åkerberg ritar upp en trespaltig tabell för att räkna ut sina svar, Wera Nygren och Emma Salenius Abring följer samma princip men skriver ut alla siffror i långa rader. Båda grupperna kommer fram till samma svar.
– Vi plussade mer och mer på varje rad, förklarar Jonna.
– Efter tio dagar var de lika långa, säger Elin.
Men lektionen handlar inte bara om att lära sig olika metoder för problemlösning och därmed stärka ens matematiska kunskaper, utan även om att göra eleverna medvetna om själva arbetsprocessen. Under lektionens sista minuter får alla skriva ner var sitt ord som beskriver hur de har jobbat. "Skriva", "rita" och "lol" uppenbarar sig på den digitala whiteboardtavlan bredvid Kerstin Andersson.
Men det ord som flest elever har valt och som därmed blir störst på tavlan är "samarbete".