Har man aldrig sovit på en ergonomisk kudde förut kan första natten bli en allt annat än angenäm upplevelse. Det här är så långt ifrån pösigt dun eller fluffigt bollfiber man kan komma. Kuddarna är i de flesta fall fyllda med ett kompakt och trögelastiskt material som kallas memoryskum eller tempurmaterial, vilket gör dem fasta och stumma. De mjuknar dock av kombinationen av kroppsvärme och tryck och formar sig automatiskt efter kroppens kontur.

Ofta har de en framåtlutande form med en centrerad fördjupning som stabiliserar nack- och halsområdet. Kudden glider liksom in mellan axelpartiet och nackkotorna och fyller utrymmet däremellan, vilket ska få ryggraden att inta ett anatomiskt korrekt läge.

Av förklarliga själ passar de här kuddarna därmed bäst för rygg- och sidosovare. Det är också viktigt att hitta en kudde som är lagom hög – annars kan effekten bli den motsatta. Flera av dem som vi har testat är vändbara med en hög och en lägre sida.

Artikelbild

| Några är vändbara med en hög och en lägre sida och kan användas både vid rygg- och sidoläge. Sover man på sidan ska man satsa på en högre kudde, medan ryggsovaren ska välja en lägre, allt för att ryggraden ska hamna i optimalt viloläge.

Vattenkudde

Tempur har ett grundmurat rykte i branschen och det är lätt att förstå varför. Kudden gör efter en viss invänjning underverk för nack- och halsparti. Samma känsla vaknar vi med efter att ha sovit på Royal Rests Millennium och eftersom priset där är betydligt lägre är det den som kammar hem full pott. Även Ikeas Klubbsporre imponerar – till halva priset.

”This is no ordinary pillow” står det på förpackningen till Mediflows Waterbase pillow. Helt sant, för det här är en vattenkudde. Fyller den gör man själv med hjälp av en liten tratt och beroende på hur mycket vatten som hälls i varierar stödet och fastheten. Lite omständligt naturligtvis, men instruktionerna är tydliga och resultatet blir superbt.

En investering

Artikelbild

| Det som skiljer en nackstödskudde åt från vanliga kuddar är att den stabiliserar nacken och halskotpelaren i viloposition.

Signifikant för de ergonomiska kuddarna är att de är tyngre än vanliga kuddar, flera av dem vi testat väger uppåt 1,5 kilo, och det gäller i synnerhet vattenkudden som blir rejält tung när vi fyllt upp den till önskad nivå. Ingen uppenbar nackdel i och för sig så länge man inte planerar att bära runt på kuddarna, tvärtom så ligger de föredömligt stilla även om man själv bökar runt i sängen.

Sex av de åtta kuddar vi testat har avtagbart och tvättbart överdrag och det gäller att sköta sin kudde med omsorg för det här är en ganska dyr investering. Tre av kuddarna ligger runt tusenlappen.

hem