Klockan var strax före 12 när larmet inkom om en stöld i Strängnäs domkyrka. Området runt domkyrkan är nu helt avspärrat. Polisen uppger att en teknisk undersökning kommer att genomföras. De kommer även att höra samtliga som varit på plats i domkyrkan vid tidpunkten för stölden men vill inte kommentera exakt vad som stulits.

I domkyrkan finns bland annat Karl IX:s begravningsregalier.

Tidningens utsände Lars Kilström har träffat Mats Edlund och Lasse Johansen utanför domkyrkan. De monterar byggställningar vid domkyrkan och gick in för att äta lunch kl 12.15 i domkyrkans fikarum. När de kom ut 40 minuter senare var domkyrkan plötsligt avspärrad.

Artikelbild

Strängnäs domkyrka är nu avspärrad men det finns ingen polis på plats.

– Nyss skymtades en anställd i en dörr, annars syns ingen personal till. Byggjobbarna får inte hämta sin bil innanför avspärrningen. Polisen befinner sig antagligen inne i kyrkan, säger Lars Kilström.

När larmet gick om en incident i Strängnäs domkyrka var domprost Christofer Lundgren på väg hem till Strängnäs i bil från Älvdalen. När tidningen når honom per telefon räknar han med att vara på plats senare under dagen.

– Jag varken kan eller vill uttala mig om vad som hänt. Vi samarbetar fullt ut med polisen, säger han.

Däremot säger han att han försäkrat sig om att ingen personal i domkyrkan utsatts för hot.

Domkyrkans kommunikatör Catharina Fröjd är på plats i domkyrkan när tidningen når henne. Hon bekräftar att ingen är skadad eller hotad men att hon och hennes kollegor nu tar hand om varandra.

– Vi får inte säga något om incidenten för polisen, säger Catharina Fröjd som säger att hon själv inte var på plats när incidenten inträffade.

Polisen uppmanar den som sett något i samband med stölden att ringa 114 14.

Artikeln uppdateras fortlöpande.