– Det här är vår generalrepetition inför att vi snart ska spela på festivalen Öland roots. Vi repade i dagarna och det är perfekt att ha en första spelning inför publik nu. Vi har inte talat om att vi ska köra här, det är bara arrangören som har gått ut i sina egna kanaler, säger Ivan ”General Knas” Olausson-Klatil som är en av sångarna i bandet.

När han och Svenska akademiens andre sångare, Carl-Martin ”Sture” Vikingsson, sist av alla hoppar upp på scenen har de publiken i sin hand från första baktakten. Det känns ungefär som att ha hamnat i en musikvideoinspelning från förr där inskeppade fans på beställning exploderar i publikhavet. Bara att det här ser ut att vara äkta glädje över att Svenska akademien väljer att återuppstå just här, just i kväll. Må så vara att det mest är inbitna reggaefans som hittat hit, men det är lätt att smittas av dansen, gunget och spelglädjen som aldrig slutar – oavsett vad som spelas.

För om publiken verkar glad att se sin gamla akademi så är det besvarat. Det verkar bara vara fantastiskt roligt att vara Svenska akademien med fem års uppdämd spelenergi.

Artikelbild

Enda invändningen är att de välsnickrade texter som är en av de stora behållningarna med bandets musik ibland försvinner helt. Om det är skånskan – eller för att de behöver repa ett par gånger till – eller för att tekniken inte är med dem – får vara osagt.

Men i stort sett är det fest hela tiden. Mest när Leia "Titti Tång" Lette bland annat gästar på "Ctrl alt del" i ett uppskruvat tempo och när det blir allsång i ”Du vill så du kan”.

Gnestabon Nikolina Mellberg pekas ut av sina kompisar som det största fanet bland dem.

– Jag har säkert lyssnat på dem i tio år, men inte sett en konsert sedan 2013 då de spelade senast. Det känns väldigt kul att jag kunde vara här. Jag tycker deras texter nästan är mer aktuella nu än när de skrevs, säger hon.

Artikelbild

General Knas aka Ivan Olausson-Klatil.

Svenska akademien tog en gång för länge sedan sitt namn som en humoristisk blinkning till den ”riktiga” Svenska akademien. När det nu minst sagt stormat om ”de aderton” har musikerna i Svenska akademien fått ta emot hatbrev å sin namnes vägnar.

– Det kommer hela tiden. Folk feltaggar oss och gör det inte med humor. Det är vanliga ”ring P1-människor”, engagerade medborgare, säger General Knas.