I november förra året larmades polis och räddningstjänst till en adress i Jönköping. Någon hade krossat en ruta till en lägenhet och sedan slängt in flera rökgranater. I lägenheten bodde en polisman och med sin familj. Familjen var hemma när händelsen inträffade.

Förutom att rökgranaterna kunde ha lett till en fullt utvecklad brand orsakade röken stora skador i lägenheten. Delar av lägenheten och lösöre förstördes och granaterna orsakade skador till ett sammanlagt värde om minst 160 000 kronor.

Vid samma tillfälle sprejades fasaden med bokstäverna ACAB, som enligt Statens medieråds sammanställning över "Våldsbejakande och antidemokratiska budskap" är en förkortning av "All Cops Are Bastards”. Mannen åtalas därför även för olaga hot.

Men vi har inte kunnat hitta någon koppling mellan polismannen och den åtalade, säger vice chefsåklagare Anna Jakobssson.

På brottsplatsen kunde ett dna-spå säkras på ett kvarlämnat buntband. Flera månader senare fick polisen träff då personen topsats i något sammanhang. Den misstänkte mannen häktades den 17 april. Mannen nekar till brott.

Samtidigt med åtalet väcks också ett separat åtal mot mannen rörande narkotikabrott.